23948sdkhjf

Succes-varmeværk drejer hanen efter 50 år

Vissenbjerg Fjernvarme reducerer varmeprisen efter stort overskud – og bliver en del af Fjernvarme Fyn
Normalt er det inden for sportens verden, de bedste vælger at stoppe, mens de er på toppen.

Det sker også blandt fjernvarmeværker. Fra nytår bliver Vissenbjerg Fjernvarme en snes kilometer vest for Odense en del af det store selskab Fjernvarme Fyn. Det lille lokalværk opgiver selvstændigheden efter netop at have banket fjernvarmeprisen hele 36 procent ned som følge af et overskud på godt 3,3 mio. kroner.

”121 af vore andelshavere mødte op på den afgørende generalforsamling. 114 af dem stemte for at blive overtaget af Fyns Fjernvarme. De syv, der stemte imod, gjorde det vist med følelserne. De mente, at vi havde gjort det så godt, at det var synd at sælge. Men på længere sigt er det rigtigt”, vurderer Ebbe Knudsen.

Han har titel af driftsassistent og er halvdelen af den dynamiske duo, der får Vissenbjerg Fjernvarme til at fungere i det daglige. Hans makker på værket er driftsleder Poul Erik Gejel. De har kørt tandem om driften af varmeværket den seneste halve snes år.

På russiske Putin-piller

”Vi var begge i bestyrelsen, da den tidligere driftsleder rejste. Så blev vi enige om, at vi godt kunne klare tjansen sammen. Poul Erik Gejel er vvs-uddannet, og jeg er elektroingeniør”, forklarer Ebbe Knudsen.

Vissenbjerg Fjernvarme blev en realitet i 1965. Dermed har værket netop rundet 50 år. I løbet af det halve århundrede er der fyret med lidt forskelligt i kedlerne på Nyvej midt i Fyns højst beliggende by.

”Siden 2004-2005 har vi fyret med træpiller. Vi har kørt på russiske Putin-piller, men i øjeblikket bruger vi amerikanske piller. Oprindelig brugte værket olie. Derefter kul, og så kom træpillerne. Derefter blev vi tvunget over på naturgas, men nu er vi så røget på pillerne igen. Samtidig bruger vi også stadig naturgas. Det kniber med, at vi kan levere varme nok alene på pillerne”, fortæller Ebbe Knudsen.

Ledningen er på vej

I øjeblikket arbejdes der på at føre en transmissionsledning frem til varmecentralen i Vissenbjerg.

Planen er, at bygninger og anlæg skal blive stående, så værket fortsat kan bruges, blandt andet ved spidsbelastning om vinteren, når forbrugerne skruer op for radiatorventilerne.

”Det er vel halvandet års tid siden, vi løb på direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn til en håndboldkamp i Odense. Vi fik naturligvis lidt snak om fjernvarme, og Jan Strømvig sagde ”hvis I skal have varme med fra Odense, så er det nu”. Fjernvarme Fyn havde allerede taget højde for at sikre dimension nok på ledningen til at komme videre fra Blommenslyst mod vest”, siger Ebbe Knudsen.

Dårlig timing

Han og driftsleder Poul Erik Gejel forelagde tankerne for Vissenbjerg Fjernvarmes bestyrelse, som godt kunne se muligheder i at blive overtaget af det store værk i den fynske hovedstad.

Efter mange beregninger og forhandlinger, kunne de 713 andelshavere så kaldes til ekstraordinær generalforsamling i begyndelen af september.

Den 29. september blev det på en efterfølgende generalforsamling besluttet at nedlægge selskabet Vissenbjerg Fjernvarme og lade Fjernvarme Fyn fortsætte transmissionsledningen.

”Det er måske også på tide. Dels har vi glemt at fejre værkets 50 års jubilæum. Og dels har vi for første gang i de 50 år prøvet at betale skat som følge af det gode regnskabsresultat. Det må kaldes dårlig timing”, konstaterer Ebbe Knudsen med et smil.

Udsigt til lavere varmepris
Fjernvarme Fyn har i bogstavelig forstand budt Vissenbjerg Fjernvarme indenfor i varmen ved at varsle lavere varmepris og øget serviceniveau.
Forbrugernes besparelse på varmeregningen vil dog først kunne ses efter fire år. Først skal der nemlig lige betales for transmissionsledningen til Vissenbjerg.
Det sker ved at fastholde den faste tarif i de fire år, hvorefter Vissenborg-forbrugerne overgår til samme vilkår og takststruktur som Fjernvarme Fyns nuværende kunder.
Fjernvarme Fyn har beregnet, at et standardhus i Vissenbjerg, som i dag bruger for 12.800 kroner varme efter de fire års overgangsperiode vil komme ned på cirka 11.000 kroner – begge i 2016-priser.
Tillige er det planen, at alle kunder skal have installeret en fjernaflæst måler. Det betyder mulighed for automatisk varsling ved forhøjet forbrug og dårlig afkøling. Det sikrer mod ubehagelige overraskelser på varmeregningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125