23948sdkhjf

Virksomhederne knækker negativ eksportkurve

Faldende omsætning i eksporten af dansk anlægsarbejde ser ud til at være stoppet, viser analyse fra Dansk Byggeri
En analyse fra Dansk Byggeri viser, at faldet i den danske byggeeksport blandt entreprenører er bremset. Samtidig viser analysen, at de danske entreprenørers omsætning faldt med hele 42 procent i perioden fra 2011 til 2014, mens faldet er reduceret til mindre end en procent fra 2013 til 2014. En af de virksomheder, der fortsat er aktivt til stede på det europæiske marked er MT Højgaard, der efter planen skal opføre en fabrik til cirka 1,5 milliarder kroner i Island.

”Vi regner med, at ansætte 35 til 40 funktionærer, når vi går i gang deroppe, og når byggeriet kommer på sit højeste, regner vi med, at vi kommer op 200 mand i alt, hvor vi primært ansætter lokalt. Vi forventer at projektere til november eller december, og de første spadestik, regner vi med at tage til sommer, siger Jóannes Niclassen, divisionsdirektør i MT Højgaard.

Skaber jobs ude og hjemme

Danske arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører havde i 2014 aktivitet i 95 lande rundt omkring i hele verden. Entreprenørerne er dem, der tegner sig for den hyppigste tilstedeværelse med projekter i 73 lande. Ifølge Dansk Byggeri er det primært nærmarkederne som Norge, Sverige og Tyskland entreprenørerne kigger mod og dernæst den resterende del af EU.

”Når en entreprenør starter et nyt projekt op i udlandet, skabes der et til halvandet job hjemme i Danmark. Så samtidig med, at virksomheden øger beskæftigelsen på stedet, så giver den afledte effekt af køb af ydelser som materialer, rådgivning og fragt. Så når danske entreprenører slår sig ned i udlandet, gavner det den positive vækst hjemme i Danmark”, siger Henriette Thuen, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Omsætter for 6,5 mia.

I alt omsatte de danske entreprenører for knap 6,5 mia. kroner på udenlandske markeder i 2014.

Hos MT Højgaard var den samlede årsomsætning for 2014 på knap syv mia. kroner. Om byggeriet af den 121.000 kvadratmeter store fabriksbygning i Island skal bidrage til yderligere vækst fremefter er betinget af at bygherren, Silicor Materials, får den endelige finansiering formaliseret.

”Cirka 25 procent af vores omsætning kommer fra aktiviteter i udlandet, hvor vi er repræsenteret i ni lande rundt omkring i det meste af verden. Umiddelbart er norden vores primære marked. Til november etablerer vi et fast kontor i Reykjavik, hvor vi skal have 15 mand til at sidde for også at kunne byde ind på andre opgaver deroppe, siger Jóannes Niclassen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125