23948sdkhjf

Robusthed er afgørende

Nyt Hospital Nordsjælland har stor fokus på risikostyring og udvidelsesmuligheder
Nyt Hospital Nordsjælland (NHN) får en - for danske supersygehuse - nyskabende firkløverform præget af lys, korte gåafstande og respekt for ny viden om patient- og personaletrivsel, mener hospitalsledelsen.

ArkByg slutter her sit fokus på den ingeniørkritik, der, startende med et indlæg i Politiken, har betvivlet, om arkitekturen tager tilstrækkelig hensyn til funktion. Det gør vi med et interview med projektdirektør på NHN, Henrik Schødts:

Kan det nye sygehusdesign besværliggøre brug af standardinventar?

”De kommende rum har regulære proportioner, som ikke indikerer særligt behov i forhold til inventarløsninger. De steder, hvor der indvendigt er store kurver, optages de i åbne områder, teknikarealer, skakte og så videre. Bent Johannsen (sygehusingeniøren, der frygter, at NHN bliver dårligt fungerende, red.) undervurderer nok bygningens udstrækning i forhold til de fire kurvede vinger, som i øvrigt primært markeres i et artikuleret dæk mellem de to tunge planer og de to øverste lette præfabrikerede, og i søjlerækken i facaderne. Alle facader består af rette flader”, siger Henrik Schødts.

Hvad har bygherre og sygehusledelsen gjort for at arkitekterne, især Herzog & de Meuron, ikke, som med projektet for Elbphilharmonie i Hamburg, medvirker til at overskride tid og budget?

”Jeg kender ikke sagen i Hamborg konkret, så den kan jeg ikke udtale mig om. Men Herzog & de Meuron har i mere end 35 år bygget over 400 projekter over alt i verden. Vi har derfor en klar forventning om, at de også kan håndtere denne sag.

Kontrol af budget

Han påpeger, at projektet arbejder med en række elementer i projektledelse i forhold til arkitekternes ydelser.

”Blandt andet sker der ved hvert faseskifte, og løbende, en kontrol af projektets anlægsbudget. Det arbejde involverer også projektets bygherrerådgiver, som herigennem sikre en byggeteknisk kompetence i budgetgranskningen. Projektet arbejder også systematisk med risikostyring, hvor projektets nøgleaktører, herunder totalrådgiver, arbejder løbende med at identificere og håndtere projektets risici. Derudover er der indbygget en række mekanismer i kontrakten med totalrådgiver, som understøtter fokus på budgetoverholdelse”, siger Henrik Schødts til ArkByg.

Hvor er der taget højde for fleksibilitet, altså at sygehuset skal kunne ændres i takt med nye teknologier, nyt udstyr og måske behov for flere patienter i fremtiden?

”Projektet har hele tiden arbejdet med stort fokus på fleksibilitet Derfor havde vi i konkurrenceprogrammet dedikeret et kapitel til netop robusthed, et element, som deltagerne i projektkonkurrencen konkurrerede og blev bedømt på”, siger han, og tilføjer:

”Konkret betyder det, at der arbejdes dels med en fleksibilitet i forhold til udvidelse af arealet. Her er der indlagt muligheder for at udvide arealet med op til 50 procent på de teknologi- og omkostningstunge områder som for eksempel billeddiagnostik. Dels med at sikre let adgang for udskiftning af det ofte meget tunge udstyr. I øvrige områder arbejdes der med mulighed for 20 procents udvidelse”, siger projektdirektøren, der understreger, at intern robusthed er vigtig for driften:

”Her er standardiseringskonceptet meget afgørende. Det betyder, at de langt fleste rum kan skifte funktion, uden at der sker driftstab. Kliniske områder kan udvide på bekostning af ikke-kliniske områder og omvendt. I sengeområder og ambulatorier får specialerne mulighed for at dele funktioner og rum ud fra skiftende behov”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094