23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Nu uden nøgletal

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad
Lige fra starten i 2002 har nøgletalssystemet i byggeriet været kontroversielt. Fra starten og nogle år frem gik man meget metodisk og i særdeleshed detaljeret til værks, og det udfordrede byggeriets parter. Arbejdsbyrden i forbindelse med indberetninger blev for voldsom, og efter en evaluering dengang fik man så forenklet systemet noget, så virksomhederne bedre kunne leve med det. Men selve idéen med at forsøge at højne kvaliteten i byggeriet ved at evaluere de færdige byggerier er i bund og grund god nok. For der var mange fejl, og det endte ofte i nogle meget dyre slagsmål og høje advokatregninger.

Men situationen er noget anderledes i dag, for er der noget, som nøgletallene har lært byggeriets parter, så er det, at det er langt mere effektivt at aflevere et byggeri, der er i orden, fremfor at aflevere et fejlramt byggeri.

Faktisk har man med systemet opnået præcist det man ville, nemlig at kvaliteten i højere grad er blevet til et konkurrenceparameter, og at det kan betale sig at forventningsafstemme med bygherren, så resultatet bliver som ventet.

Spørgsmålet er så, om systemet kan overleve som et frivilligt nøgletalssystem. Faren er, at det bliver udvandet, fordi entreprenørerne ikke længere vil bruge tiden på at indberette, og måske kun indberetter de bedste byggerier. Hvis bygherren ikke længere ønsker at bruge evalueringerne aktivt, ja, så vil systemet hurtigt dø. Men en lang række virksomheder vil formentligt kunne se sin fordel i at bruge evaluering, dels på grund af den markedsføringsværdi, der er i gode karakterer, dels fordi man kan benchmarke, og dels som led i intern projektstyring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234