23948sdkhjf

Kærsgaard & Andersen A/S i Aalborg-renovering til 455 mio. kroner

Mikroventilation, der allerede har vundet indpas i kontorer og institutioner, skal løse indeklimaproblem i etageboliger
Tusindvis af etagebyggerier fra 1960’ene og 70’erne har behov for omfattende modernisering, forbedret akustik og energirenovering. Et af dem er Grønnegården i Aalborgforstaden Hasseris, hvor en gennemgribende ombygning til 455 millioner kr. netop er sat i gang.

Arkitekt på projektet er Kærsgaard & Andersen A/S, som i en helhedsplan lægger vægt på at skabe ”en attraktiv og bæredygtig boligbebyggelse med varierede boligtilbud, som lever op til fremtidens krav for energi”.

Behov for fremtidssikring

Grønnegården er et typisk alment boligbyggeri fra 70’erne: To- og treetagers ejendomme bygget af betonelementer med minimal isolering. Der var derfor et stort behov for modernisering, fremtidssikring, bedre akustik og energioptimering for de 492 lejligheder.

”Med opbakning fra beboerne har vi gennemført en hurtig proces for det måske mest gennemgribende renoveringsprojekt i en boligafdeling i Aalborg”, siger Klaus Ringgaard, direktør Hasseris Boligselskab.

Energivenligt byggeri

I løbet af de kommende tre år vil de 20 boligblokke fuldstændigt ændre udseende.

Udvendigt bliver altanerne udskiftet, og alle facader bliver skalmuret for at opnå bedre isolering og undgå kuldebroer.

Indvendigt bliver gulve, lofter, køkkener og badeværelser udskiftet, ligesom lejlighederne får installeret energivenlig og pladsbesparende ventilation for at sikre et godt indeklima.

Den nye løsning giver et elforbrug, der er 85 procent lavere end central ventilation. Desuden er den rørløse ventilation 50 procent billigere at installere.

”BR15, som snart træder i kraft, stiller krav om mekanisk ventilation med varmegenvinding i denne type boliger”, siger Morten Lundehøj, partner i InVentilate, som står bag den rørløse ventilationsløsning MicroVent.

Løsningen, der vandt Ingeniørens Produktpris 2012 og allerede er installeret på skoler, i daginstitutioner, kontorer og boliger, installeres i ydervæggen og skifter luften uden rør.

”Det gør ventilationen nem at implementere, både i byggeprocessen og i bygningen, hvor den ikke optager plads eller er til gene”, siger Morten Lundehøj.

Stort behov for renovering
Ifølge Danmarks Statistik blev der i perioden fra 1960-79 bygget knap 250.000 boliger i etagebyggeri og de har i dag behov for store renoveringer, hvor blandt andet ventilation skal tænkes ind. Det er en udfordring for arkitekten, fordi det ikke er muligt at gøre plads til rørføring. I Tyskland har decentral ventilation i en årrække haft en markant større markedsandel end central ventilation, og i Danmark vinder rørløs ventilation også frem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082