Forligspartier finder penge til erhvervsuddannelser
Finansiering af EUD-reform på plads med også en pulje til nyt udstyr - grønthøsteren kører imidlertid videre
Det er regeringen og partierne bag erhvervsuddannelsesreformen blevet enige om.
Med besparelser på tilskud til VUC, særlige takster for fjernundervisning samt udligning af taxametertilskuddene til det almene gymnasium og handelsgymnasierne har forligspartierne fundet de nødvendige 440 mio. kroner for 2017 til restfinansiering af reformen. Samtidig har partierne fundet 150 mio. kroner til nyt udstyr til erhvervsskolerne - denne pulje udmøntes dog først, når erhvervsuddannelserne har været i udbud i 2017.
Aftalen piller imidlertid ikke ved den årlige besparelse på to procent, det såkaldte omprioritetsbidrag, som regeringen vil pålægge alle statslige institutioner.
Stærkt politisk signal
Hos Danske Erhvervsskoler er man tilfreds med aftalen.
”Aftalen sender et stærkt politisk signal om, at man vil erhvervsuddannelserne og at der har været mod til hårde prioriteringer. Det er flot politisk håndværk”, siger Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler.
Han er også glad for, at politikerne har fundet 150 mio. kroner til nyt udstyr til skolerne og medgiver, at det giver mening, at pengene først udmøntes, når skolerne i 2017 efter udbudsrunden har klarhed over, hvilke uddannelser, de skal udbyde.
Skal erhvervsuddannelsesreformen komme godt fra start, håber han imidlertid, at erhvervsskolerne slipper for omprioriteringsbidraget.
”Omprioriteringsbidraget vil koste skolerne penge, og det vil gå ud over uddannelserne. Skolerne har allerede sparet hvad der overhovedet er at spare på det administrative. Derfor håber vi, at der i de kommende forhandlinger om finansloven for 2016 vil være et flertal for at fjerne bidraget netop på erhvervsuddannelserne”, siger Lars Kunov.
Sidste chance
I Håndværksrådet deler uddannelseskonsulent Heike Hoffmann håbet om, at der kan findes et flertal for at fjerne prioriteringsbidraget.
”Det er problematisk at lade grønthøsteren køre videre, når man har lavet en ambitiøs kvalitetsreform. Det er sidste chance for at redde vekseluddannelsessystemet, og det vil det være ødelæggende at pålægge en netop igangsat reform årlige besparelser”, siger hun.
Heike Hoffmann er generelt tilfreds med, at aftalen udligner taxameterforskellene og at erhvervsskolerne sikres penge til ”helt nødvendigt” nyt udstyr.
Der er også tilfredshed med aftalen i Tekniq.
”Vi vil gerne kvittere for at partierne nu har sikret, at EUD-reformen bliver en kvalitetsreform. Det er helt afgørende, at vi får løftet kvaliteten i undervisningen i lærernes kompetencer og ikke mindst i nyt teknisk udstyr og materialer ude på skolerne”, siger underdirektør Tina Voldby.