Forskningsbyggeri inspireret af Finland og USA
De omfattende forvandlinger og tilføjelser, som DTUs campus lige nu gennemgår, er kraftigt inspireret af bygningsdesign i USA, Finland og Schweitz. Nu skal de gamle forskermiljøer fra 1960’erne åbnes mod omverdenen
Og inspirationen kommer ikke fra fremmede. Nogle af verdens mest prestigefyldte forsknings- og undervisningsbygninger har været rollemodeller.
Blandt andet har tankerne bag Massachusetts Institute of Technology (MIT), der regnes for at være blandt USAs og verdens førende tekniske universiteter, samt Alto Universitetet i Helsinki og ETH Zürich, dannet grobund og inspiration for flere af de 20 forskellige byggeprojekter, der skyder op lige nu.
Konstruktion og materialer
En af de mere markante kommende bygninger er et testcenter, Villum Centret, der i bygning 119A samler forskningen for DTU Byg, DTU Mekanik og DTU Vindenergi inden for konstruktion og materialer. Centret etableres som en tilbygning til det eksisterende ”Structural Lab” i bygning 119.
Projektet omfatter en ny hal på 420 kvm, der skal indeholde et nyt lodret og vandret spændeplan, etablering af en række tekniske faciliteter som ny transformatorstation, nyt teknikrum til hydraulik og nyt køleanlæg.
Centret har fokus på grundlæggende mekanisk forskning og udvikling af bæredygtige materialer, der i sidste ende skal gøre konstruktioner billigere og mere miljøvenlige. De nye faciliteterne vil - sammen med de eksisterende forsøgsfaciliteter hos Byg - gøre Villum Centret til et af verdens førende steder indenfor eksperimentel multi-skala forskning indenfor bygningskonstruktioner og materialer.
Bygninger som mure
Sammen med de mange andre byggeprojekter, der blandt andet skal tiltrække topforskere fra hele verden, er tilføjelserne til arkitekterne Eva og Nils Koppels campus del af en større plan.
Blandt andet om mere åbenhed og gennemsigtighed.
”De gamle bygninger kan godt virke som mure, man ikke kan komme igennem, og der vil man nu i højere grad skabe bygninger, der åbner sig mod deres omgivelser”, siger campusdirektør Jacob Steen Møller til Transforming DTU (09/15).
Udenlandsk inspiration
Projektcheferne har forinden været vidt omkring i verden, for at se, hvordan man skaber en vellykket campus.
Alto i Finland og MIT i USA gjorde indtryk, ifølge plan- og projektchef Ole Kristian Bottheim, der til Transforming siger:
”En levende campus, der tager hensyn til den arkitektoniske arv, er noget, vi lægger vægt på. Desuden vil vi også styrke den internationale tendens med at forskere skal kunne mødes på kryds og tværs. Endelig handler det meget om nye typer af læring og dialog med medstuderende og undervisere. På DTU har man ombygget en del auditorier, og analyser viser, at mens de før ombygningen kun blev brugt 43 procent af tiden, er tallet nu oppe på 82. De studerende synes, det er rart at være der - også om aftenen og i weekenden”, siger han.