23948sdkhjf

Ingen grund til frygt for mangel på arbejdskraft

Der er imidlertid brug for at få opkvalificeret arbejdsstyrken og få flere til at tage en faglært uddannelse, lyder det fra både arbejdstagere og arbejdsgivere
Der er absolut ingen fare for flaskehalse på arbejdsmarkedet i den nærmeste fremtid - heller ikke i byggeriet.

Men der er fortsat brug for opkvalificering af arbejdskraften for at undgå flaskehalse på længere sigt.

LO har i et notat vurderet alle tilgængelige nøgletal og afliver al frygt for generel mangel på arbejdskraft.

”Stigende beskæftigelse og faldende arbejdsløshed har på det seneste affødt debat og påstande om, at det i øjeblikket er vanskeligt at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Der er imidlertid ingen tegn i retningen af generelle flaskehalse”, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.

Brug for opkvalificering

Hun baserer sin vurdering på en række faktorer, ikke mindst lønudviklingen, virksomheders forgæves forsøg på rekruttering, opgørelse over manglende arbejdskraft, beskæftigelses- og ledighedstal og branchernes konjunkturforventninger.

”Lønudviklingen er fortsat moderat. Hvis virksomhederne oplever, at det er svært at rekruttere, så stiger lønnen. Der kan være enkelte isolerede områder og fag, hvor virksomhederne måske ikke lige kan få den medarbejder, de gerne vil have. Men generelt er der ikke flaskehalse. I stedet for at se spøgelser, bør man glæde sig over, at vi er ved at få gang i et opsving og ikke kvæle det ved at holde for meget igen”, siger Mette Hørdum Larsen.

Hun understreger, at der dog kan være risiko for at flaskehalse kan udvikle sig om nogle år.

”Mange af de nye job vil fordre et bestemt kompetenceniveau af arbejdskraften, som ikke altid er til stede nu. Derfor er det vigtig, at man får gang i opkvalificering af arbejdsstyrken og får flere til at vælge en faglært uddannelse”, siger LO-økonomen.

Ikke længere købers marked

I Dansk Byggeri er cheføkonom Bo Sandberg meget enig i LO’s vurdering.

”Vi bør som udgangspunkt have fokus på det positive i, at økonomien atter er ved at komme i omdrejninger. Kapacitetsudfordringerne er ved at komme frem af sprækkerne, men de er til at håndtere, og situationen er under kontrol, lyder det fra vores bagland. Der er specialfunktioner, også inden for bygge- og anlægsbranchen, hvor der er stor efterspørgsel, men virksomhederne må vænne sig til en ny situation, hvor det ikke er købers marked”, siger Bo Sandberg.

Han hæfter sig ved, at lønudviklingen i bygge og anlæg i blot tre af de seneste 29 kvartaler har ligget over DA-gennemsnittet.

Bo Sandberg appellerer til rettidig omhu for også i fremtiden at drible sig uden om flaskehalse.

”Det handler meget om at prioritere erhvervsuddannelserne og ikke lægge hindringer i vejen for virksomhedernes muligheder for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft”, lyder meldingen fra Dansk Byggeris cheføkonom.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126