Sundhed tilbage på byggedagsordenen
Danske boliger skal have forbedret det indeklima, der er blevet forsømt i energisparetiltag. Til det formål står Realdania Byg bag test af nye løsninger i et demonstrationsprojekt i skalaen 1:1
I bestræbelserne på at sikre Danmark et bedre indeklima i de indemiljøer og ikke mindst boliger, som vi tilbringer langt over halvdelen af vores liv i, har Realdania Byg sat gang i tre eksperimenterende rækkehuse med fokus på indeklima og innovation. Forleden blev udviklingsarbejdet skudt i gang, da alle teams - blandt andre Henning Larsens tegnestue, Vandkunsten, Force 4, A2 Arkitekterne og Pluskontoret (se faktaboks) - var samlet hos Realdania Byg i Odense.
Omdrejningspunktet for projekt Sunde Boliger er at undersøge, om danske boliger kan bygges med et bedre indeklima, i takt med at energikravene betyder mere tætte huse.
Som et demonstrationsprojekt i skala 1:1 skal projektet afsøge mulighederne, hvilket skal ske ved at teste nye løsninger med afsæt i byggematerialer- og metoder, teknologi og brugeradfærd, sat op mod den mest udbredte byggemåde i dag.
Sundhed kom til kort
Hypotesen er, at de senere års stærke fokus på energi og miljø har underprioriteret sundhed og komfort.
Udgangspunktet er, at det skal være muligt at løfte hensynet til indeklimaet uden at give køb på landvindingerne inden for energi og miljø.
Målet er derfor at undersøge, hvordan byggeriet kan tilvejebringe de sundeste rammer og det bedste udgangspunkt for de kommende beboere.
Deltagerne er fundet blandt de svar, som Realdania modtog på den åbne annoncering efter interesserede.
De skal nu i gang med selve arkitektkonkurrencen, som imidlertid ikke afvikles på traditionel vis:
I stedet for at aflevere et dispositionsforlag med tegninger og renderinger til et færdigt hus, er holdene blevet bedt om at dykke direkte ned i essensen og komme frem med deres idéer og strategier.
De fem teams skal henover den kommende måned udvikle idéer og finde løsninger til, hvordan en bolig bedst projekteres og opføres, når målet er at øge beboernes trivsel og komfort i boligen.
Hold tidsramme og budget
Holdene vil derefter blive målt på deres forslag til nyskabende metoder, konstruktioner og teknologier til at opfylde projektets mål samt deres strategier for at sikre, at det føres ud i livet inden for en tids- og budgetramme, som svarer til et almindeligt hus.
”Selvom konkurrenceforløbet er utraditionelt, er det en metode, som Realdania Byg er fortrolig med og har anvendt i flere eksperimenterende nybyggerier, senest i projektet Mini-CO2 Husene i Nyborg”, skriver Realdania Byg i en pressemeddelelse.
De Sunde Boliger knytter sig til Realdanias program Innovation i Byggeriet, nærmere bestemt initiativet Et godt Indeklima, og her vil hovedvægten af projektet således ligge.
En endelig vinder af projektet forventes fundet i løbet af efteråret.
De fem vinderhold
De fem rådgiverteams, som er gået videre i konkurrencen, er:
A2 Arkitekterne med Niras og Ørtoft
Force 4 Architechts med Søren Jensen
Henning Larsen Architects med Rambøll, Anders Christensen, Exhausto, Egen Vinding og Teknologisk Institut
Pluskontoret med MOE, Lendager Arkitekter og Torben Sigsgaard
Vandkunsten med Steensen & Varming
De fem rådgiverteams, som er gået videre i konkurrencen, er:
A2 Arkitekterne med Niras og Ørtoft
Force 4 Architechts med Søren Jensen
Henning Larsen Architects med Rambøll, Anders Christensen, Exhausto, Egen Vinding og Teknologisk Institut
Pluskontoret med MOE, Lendager Arkitekter og Torben Sigsgaard
Vandkunsten med Steensen & Varming