Dansktegnet kulturhus uden bagsider
Tegnestuen Vandkunsten er med projektet Hamar Kulturhus blandt 20 nominerede til ny norsk arkitekturpris
Vinderen vælges af medlemmerne af Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), der svarer til den danske Akademisk Arkitektforening. Det er også den norske arkitektstand, der har nomineret nye arkitekturprojekter 2012-15, der hylder god arkitektur i feltet mellem landskab og byplanlægning til indretning og altså bygninger som Kulturhuset.
”Det er en dejlig anerkendelse fra vores norske kolleger, at vi er nomineret til en arkitekturpris af NALs egne medlemmer”, siger partner i Vandkunsten Flemming Ibsen.
Han fortæller om Kulturhuset i Hamar, at nøgleordet for bygningen er transparens:
”At begivenheder i bygningen bliver til synlige begivenheder i byen, at lånere i biblioteket får en fornemmelse af husets andre tilbud og muligheder, at dagens biografgængere kan blive morgendagens teatergængere”.
Mange funktioner
Kulturhuset gendanner den ene side af det symmetriske Stortorvet i Hamar og rummer teaterscener, kunstværksteder, galleri, ungdomshus, dansens hus, konferencesal, bibliotek, biografer og café. I alt et samlet areal på 15.000 kvm som er bygget sammen med det historiske Folkets Hus, og som spænder over to karréer i byens karakteristiske kvartalsstruktur.
Hus og plads er omgivet af et finmasket gadenet der er karakteristisk for det centrale Hamar.
”Derfor har det været vigtigt at den store bygning får en skala der respekterer naboerne,” forklarer Flemming Ibsen, og uddyber:
”Der er ingen bagsider på huset – alle sider er behandlet ligeværdigt. ”
Beton, finer og jern
Udvendigt består huset af forpatineret, mørk zink og glas. Materialevalgene i Kulturhusets indre forstærker det industrielle udtryk. Materialerne udgøres af ubehandlet beton, gylden krydsfiner, hovedtrapper i opsvejst 10 mm pladejern og synlige installationer.
Det regionale kulturhus på 15.000 kvm ligger i Hamar, en times med tog nord for Gardemoen Lufthavn. Huset stod færdigt sidste år, på baggrund af en indbudt konkurrence som Vandkunsten vandt tilbage i 2002 i samarbejde med de norske arkitekter Anderssen+Fremming.
Efter års pause og politisk arbejde, kom det store byggeprojekt i gang i 2008.
I 2014 blev projektet hædret af Norsk Betongforening ligesom det blev nomineret til den norske ’Statens byggeskikkpris 2014’.