Styr udtalelser om arbejdet på Facebook
Det kan koste jobbet at tale dårligt om arbejdspladsen, chefen eller kollegerne på de sociale medier
Ansatte har nemlig en loyalitetsforpligtelse overfor deres arbejdsgivere. Det indebærer, at den ansatte skal optræde loyalt og ikke udvise en adfærd, som er skadelig for arbejdsgiverens virksomhed. Loyalitetspligten gælder også i fritiden og udtalelser og adfærd, som medarbejderen har på sociale medier.
Advokat Stephan Falsner fra firmaet Denlaw har blandt andet speciale i erhvervsret og entrepriseret, forklarer overfor Licitationen – Byggeriets Dagblad, at der faktisk er god grund til, at man som medarbejder skal tænke sig om, inden man fyrer den af på de sociale medier.
”Nu er byggesektoren nok ikke det den branche, hvor jeg tror det er specielt slemt, for medarbejdere i byggebranchen har en direkte tone, og de får det som regel ud af systemet på arbejdspladsen med det samme. De fleste i den branche kan bedst med den kontante afregning”, siger han med et smil, og han kender selv til branchen, som mangeårig direktør for Danske Anlægsgartnere.
Lovmæssigt gælder loyalitetspligten for alle medarbejdere uanset det ikke er anført i ansættelsesbeviset, personalehåndbog eller andre regelsæt i virksomheden. Loyalitetspligten gælder under hele ansættelsen og i en opsigelsesperiode indtil ansættelsesforholdet ophører, uanset om medarbejderen eventuelt suspenderes eller fritstilles i opsigelsesperioden. Det anbefales at man på virksomheden har en klar og tydelig politik om adfærd og udtalelser på nettet.
”Den stigende brug af sociale medier kan være udfordrende for virksomheder, og der kommer flere sager, hvor problemet i samarbejdet, er medarbejderens udtalelser og adfærd på et socialt medie”, siger han.
Som ansat kan man få problemer, hvis man ikke overholder loyalitetsforpligtelsen. Her er et par eksempler på sager som endte med afskedigelse: En lærer havde for eksempel skrevet på Facebook :
”Trist dag i dag, elever opfører sig som vi var deres forældre (snakker til os som LORT) og det som er værre. En ledelse som lytter og … der sker ikke en ski SQ, SQ, SQ … Tja det kan koste mig min stilling at skrive det her men kan ikke lade være”. Udsagnet kostede læreren jobbet.
En politibetjent havde skrevet på facebook :
”Dumme perkere” på sin Facebook-væg, da politibetjentens fri weekend blev inddraget. Af ”væggen” fremgik bl.a. hvilken station politibetjenten arbejdede på.
Politibetjenten forklarede i retten, at han var frustreret på grund af oplevelser på arbejdet, da indlægget blev skrevet, og at betjenten ikke havde regnet med, at andre end 5-6 kolleger læste indlægget. Indlægget kom til at koste politibetjenten jobbet. Det er et eksempel på, at en medarbejders opslag på et socialt medie, som var tiltænkt en begrænset privat kreds, hurtigt kan nå ud til en bredere ubestemt kreds af personer.