Nyt udstyr hæver tørstofindholdet i slam
Horsens Vand A/S har investeret i ny G3 dekanter, som hæver tørstofindholdet i slam til bortskaffelse med fire til seks procent
Det skyldes både en beslutning om, at man ikke ønsker at bringe slam ud på landbrugsjord, som ikke egner sig til at modtage slammet. Faktisk er prisen for bortskaffelsen af slam så høj, at en forøgelse af tørstofindholdet i det afvandede slam på blot én procent betyder en besparelse for Horsens Vand A/S på cirka 200.000 kroner på årsbasis.
”Med vores bortskaffelsespriser som udgangspunkt har det altid været naturligt for os at fokusere på at opnå så høj en tørstofprocent som overhovedet muligt i det slam, vi skal bortskaffe, og da vores gamle dekanter stod for udskiftning, valgte vi at opprioritere evnen til at afvande slammet optimalt i forbindelse med valget af ny dekanter” siger driftschef Erling Nielsen, Horsens Vand A/S.
Det blev projektleder Jørgen Ebbesen, der blev sat på opgaven med at finde den bedst egnede dekanter til opgaven. Han siger om udfordringen:
”Vi ved jo, at der er meget stor forskel på slammet fra ét renseanlæg til et andet. Så selv om de forskellige producenter af dekantere alle kan præsentere særdeles positive referencer fra andre installationer, er det ingen garanti for, at de samme resultater kan opnås her hos os. Derfor valgte vi at henvende os til tre forskellige leverandører med henblik på at aftale en fuldskala test med deres dekantere, så vi fik det bedst mulige beslutningsgrundlag for det endelige valg.
Den bedste investering
En af leverandørerne var Stjernholm A/S, som samarbejder med Alfa Laval om markedsføring af dekantere på det danske marked.
Kaj Stjernholm fra Stjernholm A/S:
”I kraft af en række nye features er den nye Alfa Laval G3 dekanter dyrere i anskaffelse end sine forgængere, men efter vores mening, også betydeligt mere effektiv. Så vi slog straks til, da vi fik muligheden for at bevise, at den nye dekanter er merprisen værd, forklarer han.
”Vi har haft et fantastisk samarbejde med Horsens Vand A/S gennem hele projektforløbet, og det glæder os naturligvis meget, at vores løfter om G3 dekanterens effektivitet også holder i virkeligheden, og at vi derfor blev valgt som leverandør.
Fuldskala test
”På baggrund af en to mdr. fuldskala test i efteråret og den efterfølgende kontinuerlige drift på anlægget ved vi, at vi kan præstere tørstofindhold på minimum 28-29 procent i vores afvandede slam med et polymerforbrug på 13-15 kg/t/ts. Det skal sammenlignes med et tørstofindhold på ca. 24 procent på vores hidtidige dekanter. Så ud over de energibesparelser, den nye dekanter giver, opnår vi - og i sidste ende vores forbrugere - en årlig besparelse på mellem 800.000 og én mio. kr. med de nuværende priser på bortskaffelse af slam. Så selv om det naturligvis endnu er alt for tidligt at sige noget om de løbende omkostninger til vedligeholdelse af dekanteren, er der for os ingen tvivl om, at vi har foretaget en særdeles fornuftig investering”, slutter han.
sigh