23948sdkhjf

Tre rådgivere kæmper videre om psykiatribyggeri

Tre rådgiverhold med markante tegnestuer i spidsen fortsætter i kampen om ny Psykiatri Bispebjerg
Ny Psykiatri Bispebjerg har onsdag eftermiddag fundet tre vindere af projektkonkurrencens første fase.

I spidsen for de tre teams står Friis & Moltke og PLH Arkitekter, VK Studio og Mikkelsen Arkitekter samt Henning Larsen Architects og Alex Poulsen Arkitekter.

Dermed er der kommet billeder på, hvordan Ny Psykiatri Bispebjerg kan komme til at se ud.

Og trods et stramt konkurrenceoplæg er det tre meget forskellige forslag, der fortsætter i konkurrencen: Henholdsvis en stringent rytme af u-formede bygninger, to terrasserede bygningsklynger og to markante, rektangulære bygningskroppe udgør de tre forslag, der i går ved et arrangement på Bispebjerg blev valgt ud af fem til at fortsætte i projektkonkurrencen.

”Forslagene belyser glimrende den stillede opgave. Det er meget forskellige forslag, som på trods af de store bindinger i konkurrenceprogrammet, har formået hver især at fremstå som vigtige bidrag til konkurrencen”, siger formand for dommerkomitéen regionsrådsmedlem Lars Gaardhøj (S).

Samler psykiatrien

Projekterne har taget udgangspunkt i de værdier, som Psykiatrisk Center København har udarbejdet i en vision for psykiatrien, om åbenhed, tilgængelighed og valgmuligheder. Det handler blandt andet om, at arkitekturen og indretningen skal understøtte effektive arbejdsgange, sammenhængende patientforløb og tiltrække de bedste medarbejdere.

”Vi får nu samlet den psykiatriske behandling i København på samme adresse. Det giver langt bedre vilkår for både patienter og medarbejdere. Det er også spændende at se de nye muligheder for indbydende gårdrum, som vi kommer til at tilbyde patienterne”, siger direktør Martin Lund fra Region Hovedstadens Psykiatri.

Flere dilemmaer og benspænd

Indbygget i projektkonkurrencen var en række dilemmaer, som holdene har skullet arbejde med for eksempel ønsket om at placere flest mulige sengestuer i stueplan med direkte adgang til haverum versus byggegrundens areal, der nødvendiggør bebyggelse i flere etager.

”Vi skal bygge på et meget begrænset byggefelt, og det har tvunget nogen forslag til forcerede og anstrengte løsninger. Men det er også netop i disse benspænd, at de bedste projekter har fundet deres originale løsning på de funktionelle forhold i samspil med et overbevisende arkitektonisk udtryk”, fortæller Lars Gaardhøj.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev i går, går de tre valgte videre til konkurrencens fase 2, udbud med forhandling. De tre forslag repræsenterer ifølge dommerne overbevisende løsninger, der er tilpas robus­te til en videre bearbejdning.

Styrker og svagheder

I forhandlingsforløbet vil der ske en viderebearbejdning af de udvalgte forslag hvorefter der skal udpeges et vinderteam, som skal stå for projekteringen.

En grundig dommerbetænkning gennemgår styrker og svagheder i de tre forslag og vil danne grundlag for holdenes videre arbejde.

Heri fremhæves forslaget fra Friis & Moltke og PLH Arkitekter for at være roligt og velplaceret med en overskuelig indre funktionel disponering. Forslaget fra VK Studio og Mikkelsen Arkitekter har imponeret med rumligt meget afvekslende sengeafsnit. Mens Henning Larsen- og Alex Poulsen Arkitekters forslag ses som et meget enkelt og rationelt forslag, der har store driftsfordele samt fine relationer for patienter og personale.

Den endelige vinder bliver valgt i starten af 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109