23948sdkhjf

”København er det eneste rigtige ejendomsmarked i Danmark”

Jeudan har det bedst lige i centrum af København. Og kun København. Ejendomsvirksomheden har ejendomme for 19 mia. kroner - de 18 milliarder ligger i Københavnsområdet
Der går 300 medarbejdere rundt på fortovene i det indre København i sort uniform. Der kører 130 biler rundt, og der er konstant 15-20 stilladser oppe med Jeudan-bannere.

Jeudan er Danmarks største børsnoterede ejendomsvirksomhed, og er blevet det ved at operere i hjertet af København.

”Vi bliver voldsomt eksponeret i det centrale København, så på den måde betyder vores størrelse noget,” siger Per W. Hallgren, adm. direktør i Jeudan.

Siden 2007 har Jeudan haft hovedsæde på Sankt Annæ Plads tæt på Kongehuset og Kongens Nytorv. For seks uger siden overlod virksomheden sine lokaler til en kunde, som ønskede at udvide og flyttede selv ud. Der var tale om en hjørneflytning, for den nye adresse hedder Bredgade 30. Da medarbejderne gik hjem efter sidste fredag fra Sankt Annæ Plads, var deres eneste opgave at huske at møde i Bredgade om mandagen. Søndag havde inventaret skiftet adresse, og elektronikken fungerede. Selvom Jeudan endnu ikke er helt på plads, er der styr på de vigtigste ting. Og når mødebordet står lidt ensomt uden stole i et åbent lokale, er det helt bevidst.

Effektivitet og fokus

”Vi holder møder stående, ellers tager det for lang tid,” fortæller Per W. Hallgren som en del af en hurtig og effektiv rundvisning.

I alt ejer Jeudan mere end 200 ejendomme - 76 procent kontorejendomme, 10 procent detailejendomme og 5 procent boligejendomme - de fleste i samme nabolag.

”Vi har ejendomme for 19 milliarder, hvoraf de 18 milliarder ligger i Københavnsområdet,” siger han.

De få ejendomme i Jeudans portefølje, der ligger uden for centrum, har adm. direktør Per W. Hallgren planer om at sælge fra henover de næste par år.

I 2014 solgte virksomheden en ejendom i Slagelse og en i Nordvest fra.

Er Nordvest for langt ude for jer?

”Vi har det bedst herinde.”

Aarhus eller Odense trækker ikke?

”Ikke spor. Af mange årsager bliver vi i København. Vi anser København for ikke alene at være det eneste rigtige ejendomsmarked i Danmark, men også for at være det mest attraktive sted at være, og der er plads til, at vi kan gøre mere i København på det rigtige tidspunkt.”

Hvad med udlandet?

”Sådan noget som London og Paris er slet ikke os. Det er alt for overgearet til, at vi kunne finde på at gå ind i det. Man kunne gå til Tyskland på et tidspunkt, men vi har bare set mange danske investorer forsøge sig med det og tabt penge hver gang. Det er ganske få, der har haft held med det. Oslo anser vi ikke for at være attraktivt. Det er for lokalt. Helsinki ligger for langt væk. Så er der Stockholm tilbage.”

Det appellerende ved Stockholm for Per W. Hallgren er ikke overraskende, at det minder rigtig meget om København.

”Det er en veletableret by med en lang historie, meget kultur og et velfungerende erhvervs- og finansliv. Så Stockholm kunne godt være interessant på et eller andet tidspunkt, men det ligger ikke lige for nu,” siger han.

Kontorer og serviceydelser

Jeudan koncentrerer sig primært om kontorejendomme - både når det gælder investeringer, men også når det gælder virksomhedens serviceydelser, og det vil Per W. Hallgren også helst blive ved med.

”Virksomhederne ønsker at få fred og ro til at drive og lede deres kernevirksomhed, alt hvad der ligger rundt om som tekniske installationer, rengøring og planter, vil de gerne overlade til andre. Og de er villige til at betale for det. Når vi så kommer over i det private segment, så stilles de samme krav, men betalingsvilligheden er ikke den samme,” siger han.

I det hele taget er strategien gennemgående konservativ. Det handler om kerneforretningen - København og kontorejendomme.

”Et langt liv i den her sektor og i den finansielle sektor har lært mig, at man ikke skal stikke armen ud til højre for lige at tage et nyt forretningsområde ind. Det går som regel galt. Og når man så tager ledelsesressourcer fra sin kerneforretning og sender ud for at redde det - hvad de som regel ikke kan - så begynder det hele at gå galt,” siger han.

Han finder det interessant, at Jeudan i kriseårene 2008-2013 blev beskrevet som den solide virksomhed, mens den fra 2003-2007, da markedet bulrede afsted, blev beskrevet som den kedelige og meget lidt kreative virksomhed.

Ingen slingrekurs i strategien

”Det sjove er, at vi gør det samme. Den strategi, vi har i dag, har ligget klippefast i flere år, og den bliver ikke ændret. Den bliver tilpasset og justeret undervejs, vi er selvfølgelig ikke blinde for udviklingen i samfundet, men grundlæggende gør vi det samme,” siger han.

Blå bog: Per Wetke Hallgren
Født: 1962
1981-1989: Bank- og lederuddannelser i Forstædernes Bank A/S
1989-1991: Kreditchef i Forstædernes Bank A/S
1990: HD i finansiering og kreditvæsen, Handelshøjskolen i
København
1991-1993: Kreditdirektør i Forstædernes Bank A/S
1993: Adm. direktør i Jeudan A/S

Per W. Hallgren er medlem af bestyrelsen i bl.a. NTR Holding, Daniamant Holding, Ejendomsforeningen Danmark og Foreningen Nykredit

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109