Mange nye job i byggeriet går ikke til de ledige håndværkere
Beskæftigelsen i byggeriet er steget med 6.500 personer siden sidste forår. Ledigheden i byggeriet er kun faldet med 1.500
BAT-kartellets netop offentliggjorte ledighedstal for marts viser en ledighed på 9,1 procent mod 10,8 procent i samme måned sidste år. Det svarer til et fald på godt 1.500 personer.
”Jeg havde forventet et væsentligt større fald, så tallene er skuffende”, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.
Baggrunden for overraskelsen er, at Danmarks Statistik for et par uger siden kunne fortælle, at byggeriets beskæftigelse i første kvartal i år er steget med 6.500 personer i forhold til samme kvartal i fjor.
”Når beskæftigelsesfremgangen ikke i højere grad kan aflæses i faldende ledighed i bygge-a-kasserne, kan det hænge sammen med, at nogle af de flere i beskæftigelse er hentet tilbage fra andre brancher og muligvis andre a-kasser samt, at en del af de flere beskæftigede naturligvis også er funktionærer. Jeg håber, at fremgangen især skyldes, at nogle af de mange, der forlod byggeriet under kriseårene, er ved at finde tilbage. Ellers er forklaringen desværre nok, at en stor del af fremgangen er øget udenlandsk arbejdskraft”, siger Gunde Odgaard.
Ingen fare for flaskehalse
Er sekretariatslederen skuffet over de friske ledighedstal, så bekræfter de omvendt, at der ikke er tegn på flaskehalse i byggeriet.
”Der er en del, der prøver at skabe et billede af overhængende fare for flaskehalse i byggeriet og benytter det som argument for eksempelvis, at der ikke er brug for Boligjobordningen i den ene eller anden udgave. Ledighedstallene viser, at diskussionen baserer sig på forkerte betragtninger, og skulle vi på et tidspunkt komme til at stå med udfordringen med fuld beskæftigelse, så ser jeg det som en mere velkommen udfordring end den nuværende udfordring med fortsat relativ høj ledighed”, siger Gunde Odgaard.
Det er murerne, der med godt 17 procent har byggeriets højeste ledighed efterfulgt af malerne, hvor hver syvende er uden job. Den store 3F-gruppe har en ledighed på 11 procent. Laveste ledighed har elektrikerne med 2,6 procent.
Geografisk går det bedst i Region Midtjylland, hvor ledigheden er 7,3 procent, mens den er højest i Nordjylland med 11,9 procent.