23948sdkhjf

Dansk ønske om mere Kina-samarbejde

Store rådgivningsvirksomheder som schmidt hammer lassen og Rambøll sælger dansk bæredygtighed og miljøvenligt byggeri til gæster fra Kina
Danmark er det land i verden, der har det længstvarende samarbejde med Kina. Trods store forskelle politisk og kulturelt har handelsrelationerne gennem mange år været tætte.

Det blev endnu engang understreget, da en delegation af embedsmænd og bygge- og anlægsfolk fra det kinesiske Shanguy-distrikt, i Zhejianprovinsen små 100 km sydvest for Shanghai, fredag var på besøg hos Rambøll i Ørestaden.

Besøget bød blandt andet på den formelle udgave af en gentlemen’s agreement, nemlig underskrivelsen af en såkaldt MOU (memorandum of understanding, red.), hvor både Copenhagen Capacity, der vil fremme virksomheders investeringer i hovedstadsområdet, og regeringen i Shangyu satte pen til papir.

Fra råt til rekreativt

De kinesiske gæster udvekslede traditionen tro under stor ærbødighed visitkort med de danske værter, hvorefter Lars Ostenfeld Riemann, direktør i Rambølls bygnings & design-afdeling kunne fortælle medlemmerne af delegationen om blandt andet virksomheden og Københavns udvikling.

Ikke mindst havnens forvandling fra rå industrihavn til et badevenligt rekreativt område gjorde indtryk.

I det hele taget blev Danmarks energi- og klimapolitik præsenteret på bedst mulige måde, og energiformer som sol, vind, affald og pedalkraft blev fremhævet.

Ny og renere by

Shangyu-repræsentanterne fik også et hurtigt overblik over nogle af de nyere projekter, som Carlsberg Byen og Nordhavnen, hvor cykler og metro har fortrinsret frem for bilerne.

”1000 mennesker flytter til København hver måned, derfor har vi brug for både boliger og kontorbyggeri, og de ska opføres i en by, der bør være indbydende, sund, stille og med rekreative områder. Storbyen skal ikke som tidligere være et sted, man ønsker at komme ud af”, sagde Lars Ostenfeld Riemann.

Også development director Nathan Smith, fra tegnestuen Schmidt hammer lassen architects, der nu har tre kontorer i Kina, var inde på nogle af de forandringer, dansk arkitektur kan give:

”SHL har arbejdet i Kina i 10 år, og vi har søgt at fortælle om de fire ben, vi står på, nemlig miljø, samfund, mennesker og økonomi. Nordisk arkitektur er kommet i en international sammenhæng, blandt andet ved at bringe det grønne ind i og omkring bygningerne og satse på vedvarende energi”, sagde Nathan Smith.

Store infrastrukturprojekter

Før de kinesiske gæster, der også kan være mulige samarbejdspartnere, tog fat på eftermiddagens program - der blandt andet bød på oplæg fra DTU, Aarup Engineering Co. og Danish Chinese Business Forum - fik de en fornemmelse for det danske arbejde med at kombinere store infrastrukturprojekter med et mere besøgsattraktivt Sjælland.

”I arbejder med fem-års planer. Vi bruger fire”, sagde en veloplagt Tue David Bak, direktør i Region Sjælland, til de kinesiske gæster.

”Det er spændende at høre om Københavns havneprojekter, men mindst lige så spændende, at vi over de næste 10 år planlægger infrastrukturprojekter, som kan imponere selv kinesere. Og de store projekter kan være med til at udvikle samfundet, ligesom vi skal tiltrække både talenter og investeringer”, sagde han.

Tue David Bak fremhævede, at Danmark har været god til at tiltrække nogle af verdens topforskere.

”Men selv om vi er ambitiøse, er vi også ydmyge: vi kan ikke gøre det hele selv. Vi har brug for internationale partnerskaber”, sagde han.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114