23948sdkhjf

Rottedressur skaber strøm

Bæredygtig anvendelse af rotter vil effektivisere og revolutionere kloaksystemet og rotternes dårlige ry i hele Danmark, mener Kloaksektionen under Dansk Byggeri
De bedste idéer og opfindelser skabes ved at tænke ud af boksen.

Det har Kloaksektionen under Dansk Byggeri gjort, og med økonomisk støtte fra Grundejernes Investeringsfond skydes i dag et storstilet og ambitiøst udviklingsprojekt i gang, hvor landets mange millioner rotter ikke længere er en plage - men derimod en kærkommen samarbejdspartner.

Udviklingsprojektet går på at anvende regnvandsledninger til at lave strøm. I 85 procent af landets kommuner har man lavet separatkloakering eller er i fuld gang.

Det betyder, at der i lange, tørre perioder uden regn står kilometervis af kæmpestore kloakrør tomme og ubrugte hen. Ved at opsætte trædemøller, som bliver betjent af rotter i de tørre perioder, mener man at kunne skabe en hel del energi.

”Hvis pilotprojektet viser de rigtige resultater, vil vi potentielt kunne opstille omkring 60.000 trædemøller på udvalgte steder i det offentlige kloaksystem. Hver mølle vil blive betjent af cirka 100 rotter, som på skift løber i møllen i hold af cirka 25. Vi forventer, at hver trædemølle vil kunne bidrage med en kapacitet på godt 200 Watt. Dermed vil de anslåede seks mio. rotter på landsplan kunne producere 12 MW svarende til seks middelstore vindmøller”, siger Mikael Mortensen, der er konsulent for Kloaksektionen, til Licitationen - Byggeriets Dagblad og påpeger, at når det regner, vil rotterne kunne holde pause på specielt udformede banketter i nærliggende rensebrønde, mens regnvandsstrømmen får trædemøllerne til at snurre rundt.

Dobbelt gevinst

Ud over de mange MW peges der på en anden fordel ved projektet. Det gælder de årlige 700.000 tons mad, der smides ud i Danmark.

”Rotter er meget lærenemme, så derfor er hensigten, at kloakmestrene i fremtiden skal lære rotterne, at jo mere de løber i trædemøllen, desto mere mad serveres der. Dermed kan vi undgå, at maden smides ud og i stedet servere gourmetmåltider til rotterne, som er lidt ligeglade med, om hovedretten er en smule muggen”, siger Søren Meyer, udviklingschef i Grundejernes Investeringsfond.

Han begrunder millionstøtten fra fonden med, at der også er gode perspektiver i projektet for de private husejere.

”Trædemøllen vil også kunne bruges i de mindre ledningsdimensioner på private grundstykker. Når møllen er mindre, vil effekten også reduceres, men det tyder på, at et privat kuld på omkring 20-25 rotter er tilstrækkeligt til at forsyne en bolig med nok strøm til belysningen. Desuden vil en typisk familiehusholdning netop give nok madaffald til samme antal rotter”, lyder det.

Parterne ser frem til at kunne offentliggøre pilotprojektets resultater om præcist et år - altså den 1. april 2016.

1. april
Det er ikke usædvanligt, at medierne driver lidt påskegæk med deres læsere hvert år den 1. april. Artiklen her er Licitationen – Byggeriets Dagblads aprilsnar anno 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087