23948sdkhjf

København taber vindmøllestrid og får nej til fire kæmpemøller

Natur- og Miljøklagenævnet har underkendt tilladelse til fire 148 meter høje vindmøller ved Kalveboderne
Tre års benhård strid om opstilling af fire kæmpevindmøller mellem Københavns og Hvidovre kommuner er afsluttet med sejr til lillesøster Hvidovre.

Natur- og Miljøklagenævnet har givet Københavns Kommune afslag på at opføre fire 148 meter høje vindmøller indenfor strandbeskyttelseslinjen ved Kalvebod Syd på Amagers vestkyst.

Dermed underkender klagenævnet den dispensation, som Naturstyrelsen gav København i september 2013.

Det er klager fra Hvidovre Kommune, en grundejerforening samt Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening, der har bragt spørgsmålet om opstilling af de store møller for Natur- og Miljøklagenævnet. Parterne mener, at møller vil øge støjbelastningen på den modsatte side af Kalveboderne i Hvidovre, mistede rekreative værdier ved de parker og den strand, som Hvidovre Kommune har anlagt, samt påvirkning af fuglelivet i Kalveboderne.

Klagenævnet lægger i sin afgørelse vægt på, at opstillingen af de fire møller ikke vil være foreneligt med de ”væsentlige landskabelige, naturmæssige og rekreative værdier”, der knytter sig til områderne.

Enormt tilbageslag

For Københavns Kommune er afgørelsen et stort tilbageslag for de ambitiøse klimaplaner. Kommunen har et mål om at reducere sin CO2-udledning og at 10 procent af vindenergien skal komme fra vindmøller i selve kommunen.

”Konsekvensen af afgørelsen er, at vi som kommune kan glemme alt om at stille flere vindmøller op inden for kommunen. København skal gennem Hofor opstille flere vindmøller for at blive CO2-neutral i 2025, og det må så ske med flere møller uden for kommunen som lovgivningen er i dag”, siger Morten Kabell, Københavns teknik- og miljøborgmester.

Han mener imidlertid, at afgørelsen stiller et principielt spørgsmål, som han opfordrer Folketinget til at kigge på.

”Jeg synes, det er ganske tankevækkende, at et flertal i Folketinget er parat til at give køb på strandbeskyttelseslinjen for at bygge nye badebyer, forlystelsesparker og flere sommerhuse i naturskønne områder, mens vi i København ikke kan få lov at stille fire vindmøller op på et dige, der ligger ud for et affaldsdepot og en trafikeret motorvejsstrækning. Derfor kan jeg kun opfordre miljøministeren og Folketingets flertal til at se på denne sag”, siger Morten Kabell.

Ud over de fire kæmpemøller ved Kalveboderne består Københavns lokale vindmøllesatsning på tre store møller på Prøvestenen. De opstilles efter planen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14