Ingen undskyldning
Man behøver sjældent bevæge sig langt uden for det statslige vejnet - enkelte kommuner dog undtaget - før konsekvenserne af det kommunale vejsløseri viser sig i form af hullede og utidsvarende veje. Når kommunerne sløser med vedligeholdelsen af deres vejnet, og såmænd også bygninger og kloakker, er det udtryk for manglende viden hos kommunalpolitikerne om, hvordan tingene fungerer i virkelighedens verden.
Adskillige undersøgelser viser, at det er langt dyrere at skulle genoprette, når skaden for alvor bryder igennem på vejnettet, end at sikre en løbende vedligeholdelse. Det er altså at omgås skatteborgernes penge på en dybt uansvarlig måde, når kommunalpolitikere ikke prioriterer en vedligeholdese af det kommunale kapitalapparat.
Kommunevalget nærmer sig, og de elendige veje burde indgå som en væsentlig del af valgkampen. Borgerne brokker sig over de hullede veje rundt om i krogene, men de ved åbenbart ikke, hvor økonomisk uansvarligt deres kommunalpolitikere optræder ved at skyde en kæmpe gæld foran sig i nedslidte veje.
Det gælder dog ikke kommunalpolitikerne i Kalundborg, der har indset, at bliver vejene genstand for de årlige budgetslagsmål, vil vejene altid ende som tabere. Derfor har kommunen siden 2011 haft en aftale med en privat virksomhed omkring vedligeholdelse af vejnettet i perioden frem til og med 2025. Aftalen omfatter vedligeholdelse af 636 km kommunale veje og stier, primært uden for byzone. Mange kommuner kunne tage ved lære af Kalundborg.
I Skive fandt man for ganske nylig ud af, at man ved at udlicitere vejvedligeholdelsen i en funktionskontrakt, kunne man spare mere end 130 mio. kroner på driften af veje. Her havde den rådgivende ingeniør ifølge den lokale avis Skive Folkeblad skudt en hel del forkert, for priserne er ganske gunstige for vejvedligeholdelse lige nu. 130 mio.kroner er dog en slags penge på kommunalbudgettet....