23948sdkhjf

Ny udbudsform skal fremme totaløkonomi

Dansk Facilities Management er i gang med at udarbejde en ny udbudsmodel til bygherrer, der ønsker at tænke totaløkonomi ind i byggeprojekter
Både private og offentlige bygherrer kan i fremtiden anvende en ny udbudsmodel, hvis de vil have totaløkonomi med i deres byggeprojekter. Netværket Dansk Facilities Management (DFM) er i gang med at udarbejde den nye model.

- Vi vil lave en egentlig entreprisemodel, der kan virke for både private og offentlige bygherrer. Ligesom man kender totalentrepriser og hovedentrepriser, skal der også være en udbudsform for entrepriser, hvor totaløkonomi er tænkt ind, forklarer bestyrelsesformand i DFM, Mogens Kornbo.

At entreprenøren efter byggeriet står færdigt også skal stå for driften i x antal år bliver en væsentlig del af den nye model.

- Hele tankegangen er, at få alle byggeriet - fra bygherre til entreprenør - til at tænke mere i en totaløkonomisk tankegang. Det kan gøres ved, at entreprenøren ikke kun byder på selve byggeriet, men også får til opgave at drifte byggeriet i eksempelvis fem eller ti år. Derudover vil vi i modellen lægge op til, at bygherren skal beskrive, hvordan han funktionelt skal have byggeriet til at fungere bagefter for eksempel i forhold til arbejdsmiljø og indeklima, siger Mogens Kornbo.

Glemmer levetid

Der kan ifølge Mogens Kornbo være mange penge at spare for bygherrerne, hvis fokusset på totaløkonomi bliver større.

- Jeg tror, der er rigtig meget at hente. Man sidder så ofte og optimerer i byggefasen og glemmer, at det faktisk er i husets levetid, at udgifterne ligger. Vi har en tommelfingerregel, der siger, at hvis noget koster 100 kroner at bygge, så koster det 600 kroner i drift i byggeriets levetid. Derfor kan der være rigtig mange penge at spare, hvis man som bygherre tænker totaløkonomi ind fra starten og bruger lidt flere penge på projektering og selve byggeriet, siger han og uddyber:

- Når man udbyder et byggeri i en totalentreprise, så får man nogle løsninger, hvor der bestemt ikke er tænkt totaløkonomi ind. Man får nogle løsninger, hvor man kan mærke i driftsfasen, at man har sparet i anlægsfasen.

Mere end et par års drift

Mogens Kornbo fortæller, at DFM ikke har lagt sig endeligt fast på, hvor lang en driftsperiode den nye totaløkonomimodel som minimum skal lægge op til.

- Det er klart, at der skal mere end et par års drift til, hvis entreprenøren skal have et ordentligt incitament til at tage højde for driften i byggefasen. Men samtidig skal den offentlige sektor også kunne benytte den, og det er ikke så ofte, at eksempelvis kommunerne vil indgå kontrakt om en meget lang driftsfase. Jeg vil umiddelbart sige, at fem år er minimum, men vi har ikke lagt os fast på det endnu, siger Mogens Kornbo.

Når DFM er færdig med at udvikle oplægget til en ny entreprisemodel, vil byggeriets offentlige og private parter blive inddraget med henblik på, om de har forslag til rettelser, og om de er indstillet på at være med til at tage modellen i brug.

Positivt initiativ

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, ser positivt på initiativet omkring en ny udbudsmodel med fokus på totaløkonomi og siger, at det er i tråd med, at der generelt er kommet et øget fokus på hele bygningens levetid.

- Det er vigtigt, at den bliver transparant, så det er tydeligt at se, hvad man konkurrerer på, siger han og fortsætter:

- Hvis modellen bliver transparant, så er jeg helt sikker på, at entreprenørerne vil enten selv tilegne sig de kompetencer, det kræver, eller alternativt lave samarbejder med andre, som kan stå for driften.

Initiativet Værdibyg, som Dansk Byggeri er en del af, har i forvejen sat fokus på kvalitet og totaløkonomi i forskellige vejledninger, men en egentlig udbudsmodel har Værdibyg ikke udformet, omend en sådan har været blandt projektidéerne i skuffen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093