Boom i antallet af udlændinge i byggeriet
Byggeriet melder om tilbagegang i aktiviteten - til gengæld er antallet af udlændinge i byggeriet steget med næsten 30 procent sidste år
I forhold til 2011 er antallet af udenlandske statsborgere beskæftiget i bygge og anlæg steget med knap 30 procent til 21.152 personer.
Det fremgår af netop offentliggjorte tal fra Jobindsats databank under Arbejdsmarkedsstyrelsen.
Godt 17.000 af udlændingene i byggeriet er pendlere uden fast bopæl i Danmark, og heraf er de 12.400 registreret i RUT-registret som udstationeret fra et andet EU-land.
- Det er tankevækkende, at udlændingene strømmer til Danmark, samtidig med at vi oplever nedgang i lønsum og produktion. Jeg er bange for, at del af de initiativer, som staten og kommunerne laver for at sætte gang i væksten går uden om danske virksomheder og danske håndværkere. Derfor bør udviklingen få politikerne til at vågne op og blandt andre udbyde langt mere i fagentrepriser i størrelser som gør det muligt for lokale og små og mellemstore virksomheder at byde med, siger Erik Møbius, direktør i Dansk Håndværk.
Konkurrencedygtige
Også Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri, er overrasket over, at antallet af udlændinge i den danske byggebranche er steget så meget i 2012.
- Eneste forklaring er, at udlændingene er konkurrencedygtige på prisen, og at selv vores mindstelønninger er attraktive for mange udlændinge, siger han.
Skræmmende udvikling
Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F, er derimod ikke overrasket over udviklingen.
- Det svarer meget godt til hvad vi har vurderet hidtil, men det er en skræmmende udvikling, at der kommer flere hertil samtidig med at vores ledighed stiger. At langt de fleste udlændinge samtidig er udstationerede signalerer hvad det er for problemer, som vi arbejder med. Det er ikke mindst her, vi finder de mange sager med underbetalt arbejdskraft, hvad vores 48 timers møder viser med al tydelighed. Det er helt uacceptabelt, at kvalificerede danske håndværkere går ledige på grund af unfair konkurrence fra underbetalt udenlandsk arbejdskraft, siger Peter Hougård Nielsen.
For at komme problemerne til livs appellerer han til arbejdsgiverne om at tage mere ansvar for at få ordnede forhold i deres entreprisekæder.
- Vi ser jo på vores 48 timers møderne, at underbetalingen sker hos udenlandske underentreprenører.
Samtidig opfordrer han alle kommuner, pensionskasser, boligselskaber og andre professionelle bygherrer til at anvende arbejdsklausuler, når de udbyder bygge- og anlægsopgaver.
Risiko for plat
Erik Møbius noterer, at størstedelen af den udenlandske arbejdskraft er i Danmark som udstationeret arbejdskraft og derfor ikke betaler skat i Danmark, med mindre de er i landet i mere end et halvt år.
- Det er samtidig dem, der er mindst styr på og hvor risikoen for plat er størst. Endelig er der jo alle dem, der overhovedet ikke bliver registreret. Problemet er derfor endnu større end tallene indikerer, mener han.
De godt 21.000 personer svarer ifølge Jobindsats databank til cirka 7.300 fuldtidspersoner.
- Selv om mange af de udstationerede i sagens natur er her af kortere varighed er jeg overrasket over, at tallet ikke er større, siger Finn Bo Frandsen.
De fleste udlændinge i dansk byggeri kommer fra Polen og Tyskland med tilsammen godt 60 procent af alle.