Renovering er en stor kilde til ny livskvalitet
Danmarks 2,5 mio. bygninger har en samlet værdi af mere end 3.700 mia. kroner. Men det er en værdi, der hurtigt kan smuldre væk, hvis man ikke fastholder og udbygger god renovering. Ikke mindst i den almene sektor
Med Renover prisen 2013, stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringfond (GI), ønsker byggeriets idé- og projektudviklere at få måske især arkitekter til at stille skarpt på de mange fremtidige opgaver med ikke mindst energirenovering.
Men der er fortsat mere status i prestigebyggerier - og nybyggeri - end i den vidtstrakte opgave med at gøre især den almene boligsektor klar til beboernes rimelige krav til energioptimering, et godt indeklima og et udemiljø, der stimulerer og giver livskvalitet.
- Det er et problem, at mange arkitekter ikke ser renovering som noget særlig heroisk, sagde formanden for nomineringsudvalget, Gösta Knudsen, tidligere stadsarkitekt i Aarhus, da han ved prisoverrækkelsen forholdt sig til de kommende opgaver.
Arkitektonisk elegance
- Der er brug for alle gode kræfter, og mens arkitekter og ingeniører skal nærme sig hinanden - som groft sagt de sentimentale og usentimentale - er der også brug for, at man bliver mere ambitiøse i forhold til materialeproducenterne. Hvis ikke man indtænker æstetik og arkitektonisk kvalitet, risikerer vi, at væsentlige værdier i vores bygninger går tabt. De seks nominerede er med deres kombination af funktion og arkitektonisk elegance eksempler på en begavet besvarelse på, hvordan kombinationen af energibesparelser og arkitektonisk kvalitet kan gennemføres, sagde Gösta Knudsen.
34 anbefalinger
Også hos GI har det topprioritet at renovere landets bygnininger så godt, som det kan lade sig gøre, siger Lars Axelsen, adm. direktør hos GI, ved prisoverrækkelsen torsdag.
- Samarbejdet med Realdania begyndte for mere end otte år siden med projektet Renovering 2010", og det resulterede i en række renoveringsværktøjer. Efterfølgende har vi nedsat tænketanken for bygningsrenovering, hvor et bredt udsnit at byggeriets parter deltager, og som er mundet ud i 34 forskellige anbefalinger til bedre renoveringer, siger Lars Axelsen.
Det foreløbige højdepunkt er nu nået med Renover prisen, der foruden hyldest til blandt andet nye - og nok ikke helt billige - penthouse-lejligheder i Ryesgade, også har fremhævet de resultater man kan opnå, når større beboergrupper går sammen om en renoveringsindsats.
Kompromisløst
Et oplagt eksempel er Langkærparken i Tilst, hvor beboerne har været med hele vejen.
Fra valget af testboligblok til valg af køkkener og badeværelser har beboerne udpeget styrker og svagheder ved boligerne. Især støjproblemer fik høj prioritet, og man kom frem til det lidt overraskende resultat, at støj mellem lejlighederne i betonbyggeri fra 70erne primært skyldes udførelsen og ikke materialerne. Således blev installationsgennemføringer med hulrum isoleret og støjen dermed nedbragt betydeligt.
Det var med andre ord - i lighed med de øvrige nominerede - et eksempel på, at man kan gennemføre en kompromisløs energirenovering - uden at miste brugernes behov af sigte.
- Udfordringen i Langkærparken var delikat. Opgaven var at gennemføre en markant energiforbedring, uden at tabe 1960erne visionære tro på fremtiden af syne.
Eller som Lars Axelsen siger:
- Det har været vigtigt, at både bygherrer, beboere, rådgivere og håndværkere har været rigtig stolte af det arbejde, de har været med til at lave.
Bøf, bolig og bil
Også klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard (R) havde disse ord til måske især de større energirenoveringer:
- Jeg opfatter klimaprojektet som min generation af politikeres største opgave. Hvis vi ikke får løst det nu, bliver det både dyrt og meget svært. I løbet af 35 år er der kommet en milliard flere i middelklassen, der har fået deres første bøf, bolig og bil. Og de næste 20 år bliver ikke kedelige, sagde han, og påpegede, at om 20 år vil der være tre milliarder middelklasseborgere. - Derfor er det ikke så underligt, at vi skal have styr på den grønne omstilling. Men det skal gøres på en måde, så de boliger og biler, vi til den tid bor og kører i, er noget vi har lyst til, og ikke kun noget vi skal. Og det skal drive renoveringsindsatsen: At vi skal have lyst til at bo i dem, samtidigt med at vi skal æde 50 procent af Danmarks energiforbrug over de næste 20-30 år, sagde Martin Lidegaard.