Faglig sparring for tømrermestre
Networking, faglig inspiration og -udvikling var kodeordene for Dansk Træs studietur til Island, der netop af blevet afviklet. Godt 80 deltagere så på byggeri og fik udvekslet viden med hinanden på den nordatlantiske ø
- Det er vigtigt for virksomhederne at hente inspiration fra vores omverden. Og en tur som denne er også med at rive deltagerne ud af hverdagen, som dermed også får muligheden for at tale med kollegerne i branchen på en helt anden måde, end der tales sammen, når vi i hverdagen er ude i konkurrence, kom det fra formanden for Dansk Træ, Carsten Knudsen fra tømrervirksomheden af samme navn i Ringe.
Et fagligt midtpunkt
Det store faglige midtpunkt for turen var Harpa, som er navnet på Reykjaviks flotte og stærkt profilerede koncert- og konferencehus på havnefronten. Huset har vi tidligere omtalt, men det er virkeligt imponerende, som det står i lyset med de meget specielle facader, og helt bogstaveligt opført så at sige efter alle kunstens regler". Det handler nemlig rigtigt meget om akustik, og tekniske indretninger, som nu har løftet Reykjavik helt op i verdensklasse, når det gælder opera- og koncertfaciliteter. Et hus, som også rummer plads til mange andre aktiviteter, som teater, rockmusik, og store konferencer. Alt sammen indpakket i den islandske kunstner Olafur Eliassons facadestruktur som er helt unik, og indvendigt med den danske arkitekt Henning Larsens Tegnestue som pennefører. Projektet blev døbt som The East Harbour Project" og blev oprindeligt i 2004 udbudt som et OPP-projekt. Da Island imidlertid løb ind i finanskrisen i 2008, valgte man at lade den islandske stat og Reykjavik Kommune overtage projektet, som siden blev gjort færdigt. Den samlede plan for havneområdet er dog af samme grund blevet amputeret noget, og det betyder, at et planlagt byggeri af et stort hotel på grunden ved siden af koncerthuset endnu ikke er opført. Men en revideret og lidt mindre ambitiøs plan resulterer nu i, at hotelplanerne realiseres, bare i lidt mindre målestok end oprindeligt planlagt.
Islandsk entreprenør
Hovedentreprenøren på koncerthuset er islandsk, nemlig IAV, og projektchefen herfra, Sigorour Ragnarsson, fortalte under besøget noget om projektet:
- Det har bestemt været et projekt med mange udfordringer. Vi løb undervejs ind i finanskrisen, og vi måtte så lave hele projektet om til en anden form. Vi løb også ind i nogle alvorlige problemer med de kinesisk fremstillede støbejernskasetter, som hele facaden er samlet af. Og da vi havde samlet store dele af facaden, viste det sig, at den støbning, der var lavet ,var for porøs til det klima, vi har her i Reykjavik. Så der måtte en ny sending til fra Kina. Endelig måtte vi undervejs skifte rådgiver, så projektet har på mange områder, men især på disse tre nævnte områder, været en udfordring, fortalte Sigurour Ragnarsson.
Et vartegn
I dag fremstår det ualmindeligt smukke hus som et aboslut værdigt vartegn for Reykjavik og for Island i det hele taget. Huset er udtryk for de store ambitioner som Islændingene har med deres land, og den måde man eksponerer sig selv på. At naturen i Nordatlanten hurtigt forandrer sig, afspejles direkte i husets facader, med forskellige lysindfald, forskellige spejlinger og skyggevirkninger indvendigt. Et levende hus helt igennem, og langt fra kun på grund de mennesker, der færdes i huset, hvilkes også har været arkitekternes og kunstneren Olafur Eliassons mål.
Den akustiske del af huset har været lagt i hænderne på Artec Consultants i New York, som har stor erfaring med store koncerthuse.
Akustik i kasseform
Akustisk set er huset bygget op om en kasse inde midt i huset, hvor væggene via et avanceret hydraulisk system kan indstilles til netop den koncert, man skal afvikle. Det betyder at huset kan rumme flere typer og genrer inden for musikken, herunder både opera og elektronisk musik, som stiller meget store krav til akustikken.Der er flere øvesale, som er i mindre målestok, men selve koncertsalen rummer op til 1.800 publikummer.
Gør stort indtryk
Turen til Island gav også mulighed for at danne sig et indtryk af naturen. En tur på Islands næststørste gletcher blandt andet. Undervejs passerede vi kanten af de to store kontinentalplader, som Island faktisk består af. Faktisk rykker de to plader fra hinanden med et par centimeter årligt.
Et andet spændende byggeri er Perlan, som ligger i Reykjaviks udkant. En restaurant er opbygget på toppen af fem store vandbeholdere, og selve restauranten roter en gang rundt om sig selv på to timer. Kuplen ligner faktisk lidt den, der er på Rigsdagen i Berlin.