23948sdkhjf

Dansk islæt på afrikansk miljøcenter

Om få uger åbner et nyt miljølæringscenter i det afrikanske land Sierra Leone. Arkitekter Uden Grænser står bag projektet, og danske Cembrit har også bidraget
I samarbejde med den sierra leonske miljøorganisation, Environmental Foundation For Africa, er Arkitekter Uden Grænser netop nu ved at lægge sidste hånd på et nyt miljølæringscenter for bæredygtigt landbrug og energi tæt ved hovedstaden Freetown i Sierra Leone i det vestlige Afrika.

Landet står over for enorme miljømæssige problemer, og formålet med læringscentret er således at undervise, inspirere og gøre lokalbefolkningen i stand til at beskytte og genoprette deres sårbare miljø til fordel for kommende generationer.

- Allerede nu, før vi endnu er færdige, tiltrækker byggeriet en masse opmærksomhed fra både lokalbefolkningen og andre miljøorganisationer. Men miljølæringscentret er på mange områder også helt unikt, og der findes ikke tilnærmelsesvis lignende bygninger i Sierra Leone, fortæller Camilla Kragh, der er frivillig arkitekt ved Arkitekter Uden Grænser.

Hun fortsætter:

- I denne smukke bygning vil både skoleklasser, studerende og lokalbefolkningen kunne få information og vejledning i best practice. Bygningen skal desuden fungere som samlingssted for miljøorganisationer i Vestafrika for at styrke den kollektive indsats på miljøfronten.

Bæredygtigt projekt

Byggeriet, som rummer både auditorium, udstillingsareal, videolab, kontorer, møderum og bibliotek, er et højt profileret, bæredygtigt projekt i Sierra Leone. Det er i sig selv et eksempel på bæredygtige byggeteknikker og principper, såsom vandopsamling til drikkevand, komposttoiletter, solceller og haver til filtrering af spildevand.

Konstruktionen er lavet i træ, som beklædes med polycarbonat, metervis af myggenet og bambus, der er det hurtigst voksende naturlige byggemateriale og fås lokalt i Sierra Leone.

Taget er dog langt fra lokalt. Danske Cembrit blev nemlig så begejstret for projektet, at virksomheden donerede 750 kvm af bølgeplader, som endnu er et ukendt byggemateriale i Sierra Leone.

- Tagbeklædning i fibercement var et ønske fra Arkitekter Uden Grænser på grund af materialets alsidige egenskaber inden for holdbarhed, bæredygtighed, lav vægt, udseende og mulighed for vandopsamling, fortæller Mogens Fisker, der er adm. direktør i Cembrit.

- Men bølgeplader er også et afgørende element for centrets daglige drift på grund af materialets støjreducerende egenskab, for eksempel når det regner. De fleste hustage i Sierra Leone er beklædt med blik- eller alutag, hvilket kan resultere i, at undervisning i auditorier simpelthen må aflyses på grund af støj fra regnen. Det bliver ikke tilfældet i det nye miljølæringscenter, siger Mogens Fisker.

Arkitekter Uden Grænser forventer at indvie huset til april.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078