23948sdkhjf

Mange lånte fjer blandt installatører

Antallet af anmeldelser om uautoriseret arbejde i installationsbranchen viser ifølge Tekniq kun toppen af isbjerget
Årets første 10 måneder har budt på 165 anmeldelser om uautoriseret arbejde i el-, vvs- og kloakbranchen. Det viser en opgørelse, som Sikkerhedsstyrelsen har foretaget per 24. oktober.

84 ud af de i alt 165 sager omhandler annoncering, mens resten af sagerne drejer sig om udført uautoriseret arbejde.

- De fleste sager er annonceringssager, hvor virksomheder annoncerer med lånte fjer. For eksempel kan virksomheder have navne eller slogans som "Vi klarer alt inden for el", hvor man indikerer, at man kan udføre autoriseret arbejde, forklarer vicekontorchef og presseansvarlig i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen.

På grund af omlægning i procedure kan Sikkerhedsstyrelsens tal fra 2013 ikke sammenlignes med tallene fra 2012, men kigger man tilbage på antallet af sager i 2011 og 2010, kan man ane et fald. I 2010 og 2011 var der nemlig henholdsvis 306 og 329 sager. Dermed indikerer de foreløbige 2013-tal, at der i år er lidt færre sager.

Det fald, som tallene indikerer, er ifølge Simon Rasmussen, afdelingschef i Tekniq - Installatørernes Organisations tekniske afdeling ikke et udtryk for, at flere virksomheder overholder loven.

- Anmeldelserne udgør efter vores opfattelse kun en meget lille del af det uautoriserede arbejde, der bliver udført, og fordi det statistiske materiale ikke dækker det reelle omfang, kan tallene ikke vise, om der er tale om en faldende eller stigende tendens generelt, siger han og uddyber:

- Vi undersøgte i 2012, hvor ofte vores medlemmer kom ud for, at de skulle udbedre uautoriseret arbejde, og her svarede 65 procent, at de har udført den slags opgaver. Derudover bliver der fundet ulovlige elinstallationer i mere end 90 procent af alle boliger, og der er omkring 50.000 årlige vandskader. På den baggrund er det vores klare opfattelse, at antallet af anmeldelser kun viser toppen af isbjerget.

Ifølge Simon Rasmussen har antallet af anmeldelser ligget på et nogenlunde stabilt niveau siden 2008:

- Bunkerne af anmeldelsessager er vokset drastisk siden 2008, hvor Sikkerhedsstyrelsen markant opprioriterede håndhævelsen af autorisationslovgivningen, og antallet af anmeldelser har ligget nogenlunde stabilt lige siden.

Hold i anmeldelserne

Stort set alle de anmeldelser, som Sikkerhedsstyrelsen modtager, er der ifølge Dorthe G. Rasmussen hold i.

- Vi afviser ikke ret mange sager, og det skyldes, at det ofte er brancheforeningerne, der foretager anmeldelserne. Virksomhederne kan frygte, at de ikke kan bevare deres anonymitet, og derfor kontakter de deres brancheforening, som så anmelder sagen, siger hun.

Ifølge Tekniq er det virksomhederne og ikke forbrugeren, der bærer skylden for omfanget af det uautoriserede arbejde.

- Mit indtryk er ikke, at forbrugeren bevidst hyrer uautoriserede installatører, men at det i stedet er virksomhederne, som pynter sig med lånte fjer og tilbyder at udføre arbejde, de ikke er autoriseret til. I værste tilfælde kan uautoriseret elarbejde føre til elbrande og elektriske stødskader, ligesom vandskader eksempelvis er en hyppig konsekvens af uautoriseret vvs-arbejde, siger Simon Rasmussen.

Dialog frem for bøde

Førhen anmeldte Sikkerhedsstyrelsen sagerne til politiet med det samme, men den praksis er nu blevet ændret for at effektivisere.

- Vi prøver at gå i dialog først, men hvis det ikke virker, så ender det med politianmeldelse, fortæller Dorthe G. Rasmussen og fortsætter:

- Hvis man med lidt vejledning er i stand til at få virksomheder til at holde sig inden for lovens rammer, er det mere effektivt. Mange virksomheder er slet ikke klar over, at de har gjort noget ulovligt.

Tekniq er derimod ikke begejstret for, at man har slækket på sanktionerne.

- Tekniq mener generelt, at man bør sætte ind over for overtrædelser af lovgivningen, og derfor mener vi ikke, at man skal slække på sanktionerne. Det harmonerer desuden også dårligt med forslaget til ny autorisationslov, hvor man lægger op til højere bødestraffe. Det er vigtigt, at der er alvorlige sanktioner, så forbrugeren kan have tillid til, at det arbejde, der bliver udført, bliver udført ordentligt, siger Simon Rasmussen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1