Ombygning med patienten i fokus
Et rådgiverteam med blandt andre Cowi og Friis & Moltke vinder totalrådgivningen på om- og udbygning af Aabenraa Sygehus
Det er nogle af de både patientfokuserede og æstetisk iøjnefaldende elementer, der indgår i vinderprojektbeskrivelsen, og som vil kendetegne om- og udbygningen af Aabenraa Sygehus, når det står endeligt færdigt i 2020.
Rådgivningsvirksomheden Cowi er netop blevet kåret som vinder af totalrådgivningen på fase 2 i forbindelse med om- og udbygning af Aabenraa Sygehus.
Sammen med arkitekterne Friis & Moltke, Ravn Arkitektur samt Møller & Grønborg Arkitekter og Planlæggere A/S skal Cowi sikre realiseringen af et moderne og fremtidssikret sygehus, hvor form og funktion går hånd i hånd.
Matche aktiviteter
Den funktionelle målsætning i projektet har været at skabe en sammenhængende helhed, hvor nybyggeriet er optimalt integreret i det eksisterende byggeri, og hvor byggeri, indretning og logistik matcher de aktiviteter, der foregår på hospitalet også i fremtiden. Til gavn for både patienter, personale og pårørende.
- Det er altid en spændende udfordring at tilføje nye byggerier og funktioner til de eksisterende. Hele grundstrukturen er allerede lagt, hvilket sætter præmisserne for vores råderum. Derfor gælder det i høj grad om at tænke anderledes og kreativt, hvis vi skal skabe ét samlet sygehus, hvor både det nye og det gamle spiller optimalt sammen. Eksempelvis har vi placeret den nye femetagers sengebygning oven på en ny bygningsbase med intensivafdeling, laboratorier og et nyt patienttorv, der sammenføjes med det eksisterende hovedindgangsområde og patienttorv. Det nye patienttorv danner hermed det centrale omdrejningspunkt for sygehuset med klare, korte og tydelige adgangsveje til alle klinikker på sygehuset, siger regionschef Svend Aage Christensen fra Cowi.
Teknologisk udvikling
Han peger på, at det moderne sygehus i dag i stigende grad er underlagt udviklingen af nye behandlingsformer, krav om eksempelvis behandlingsgaranti, økonomisk effektivitet og kortere indlæggelsestid.
- Kombineret med den hastige teknologiske udvikling betyder det, at behovene hele tiden ændrer sig. Derfor er det også afgørende, at vi bygger til fremtiden" ved at udnytte fremtidens kommunikationsteknologier, det nyeste medicotekniske apparatur, intelligente robotter til gennemførelse af ubemandede varetransporter med mere, siger Svend Aage Christensen.
Arkitektur der heler
Ud over de funktionelle dimensioner har det været en klar målsætning at inkorporere helende elementer i arkitekturen.
- Forskning har vist, at ophold i grønne omgivelser kan øge velværet og forebygge og lindre sygdomme, hvilket kan føre til kortere indlæggelsesperioder. Derfor har vi lagt stor vægt på at integrere byggeriet i det omkringliggende grønne landskab, blandt andet via terrasserne med udsigt over skoven, de rekreative grønne gårdhaver og altanerne på hver etage, som der er etableret lettilgængelige adgange til, siger Palle Hurwitz, der er adm. direktør og partner i arkitektfirmaet Friis & Moltke, og fortsætter:
- Samtidig har vi søgt at skabe nogle meget rolige, trygge og æstetisk behagelige rammer for patienter og pårørende: Et let aflæseligt wayfinding-system og genkendelige elementer i bygningsstrukturen skal sikre overskueligheden og minimere behovet for den typiske, institutionelle skiltning. Kombineret med gode lysforhold, kunst, støjsvage rum, imødekommende materialer og sociale patientområder er ambitionen at skabe en følelse af hjemlighed og livsglæde.
Undervisning og læring
Fase 2 omfatter blandt andet opførelsen af behandlings- og sengeafsnit, ombygning til apotek og laboratorium samt ny intensivafdeling og laboratoriebygning.
Herudover skal der ombygges til undervisning og læringsafsnit, specialambulatorier samt anlægsarbejder, for eksempel en helikopterlandingsplads.
I fase 2 er der planlagt om- og nybygning af cirka 34.000 kvm. Det samlede budget er cirka 700 mio. kroner. Arbejdet med Fase 2 påbegyndes allerede inden jul.