23948sdkhjf

Syv sygehuse til tiden

Fokus på energiforbrug, vandforbrug og materialeforbrug skal bringe fremtidens sygehuse i Region Hovedstaden sikkert ind i fremtiden. Det stod klart ved stor konference i sidste uge
Herlev Hospital skal have styr på trafikken til og fra den kommende byggeplads.

Bispebjerg Hospital og Sct. Hans skal have en lokalplan på plads og tage udvidede hensyn til fredede bygninger. Og i Nordsjælland begynder man på bar mark.

Der er med andre ord udfordringer nok for folkene bag Region Hovedstadens mange sygehus-projekter.

Det stod klart torsdag, da regionen havde inviteret til konference om hospitalsbyggeri - meget passende på Herlev Hospital, som er det ene af ialt syv af de store igangværende hospitalsbyggerier i regionen.

En talstærk skare af nuværende og kommende involverede var mødt op for at komme nærmere et samlet overblik over blandt andet hvilke udbud, der forventes og hvornår, samt hvordan og hvorfor Region Hovedstaden bygger og renoverer i et hidtil uset omfang.

En gave og en udfordring

Eftermiddagen begyndte med en kort gennemgang ved koncerndirektør Morten Rand Jensen, der kaldte det en stor gave og udfordring for regionen at forvalte 15 mia. ud af de i alt 40 mia. kroner, der er afsat til landets sygehusbyggerier, hvoraf flere får betegnelsen supersygehuse.

- Patienten skal i centrum, og vi skal skabe sammenhængende patientforløb, samt trygge forhold for personalet, sagde Morten Rand blandt andet til et stuvende fuldt auditorium.

- Vi skal bygge til tiden og til budget og forfølge målet om, at fremtiden betyder flere ambulante behandlinger og færre sengepladser. Men selv om vi prøver at forudsige meget, skal der være plads til overraskelser. Byggerierne skal tilrettelægges, så vi er fleksible nok til at håndtere nye behov og nye behandlingsmetoder, sagde Morten Rand Jensen.

Flere etaper

Derefter tog projektdirektør fra Koncern Byggestyring, Kasper Jacoby, over. Hans opgave er blandt andet at sikre samarbejde og koordinering på tværs af regionens sygehusprojekter.

Han gennemgik i kort form de syv hospitalsbyggerier, som er Riget, Herlev, Hvidovre, Glostrup, Sct. Hans, Bispebjerg og Nyt Hospital Nordsjælland, hvor de arkæologiske undersøgelser er i gang og hvor projektkonkurrencen snart begynder.

- Flere steder arbejder vi af hensyn til den daglige drift i etaper, det gælder både Bispebjerg og på Hvidovre, sagde Kasper Jacoby,

Projektdirektør Connie Barfod fra Nyt Hospital Herlev fortalte derefter om de udbud, der forventes og hvornår - også på tværs af byggerierne. Hun opfordrede kraftigt leverandører og entreprenører om at holde sig orienteret på hjemmesiden godtsygehusbyggeri.dk, hvor man kan se mere om udbudsstrategien.

Blandt andet for Herlev og på Riget ventes udbuddene klar til efteråret, fortalte hun.

Energi som en landsby

Også projektdirektør Finn Bloch fra Nyt Hospital Hvidovre, der holdt indlæg om bæredygtighed, var på banen med det fremtidsrettede:

- Ganske vist er de grønne løsninger og bæredygtighed meget moderne, men begreberne indeholder også mange ambitionsniveaur og paradokser. Derfor skal vi definere hvad vi vil have og konkretisere det, sagde han.

- Energiforbrug, vandforbrug og materialeforbrug er afgørende faktorer. En 3 Tessla-scanner bruger energi som et parcelhus, og et hospital sluger energi som en lille landsby. Derfor handler det om for rådgiverne at være meget konkrete i deres materiale og præcist fortælle, hvordan de for eksempel kommer i mål i forhold til 2020-kravene, sagde Finn Bloch blandt andet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094