Taget leverer strømmen til boligblokke
376 solpaneler er på plads på Valby-ejendom. som valgte aktiv og passiv energioptimering med nyt tag og kæmpe solcelleanlæg
Beboerne valgte med hjertet, da taget skulle renoveres. Da hele tagkonstruktionen skulle blotlægges, var det en mindre sag også at forberede montage af solpaneler. Og den mulighed valgte beboerne. De valgte at opsætte et stort anlæg med 376 solpaneler svarende til et areal på 490 kvm.
Når en boligforening eller en privat boligejendom står foran en tagrenovering, er det nærliggende at kombinere de to arbejder og slå to fluer med et smæk. Og både passivt og aktivt energioptimere boligerne.
- Hver andelshaver har betalt 4-5.000 kroner i ekstra indskud for at få grøn strøm, og de har gjort det med glæde, siger varmemester Per Vesterholm og tilføjer:
- Alle beboerne har virkelig engageret sig i projektet og glæder sig til at følge produktionen af el.
Dække fællesforbruget
Den grønne strøm vil alene dække fællesforbruget: teknik, lys og vaskeri.
Hvis beboerne skulle have grøn strøm, skulle hver lejlighed tilsluttes og have ny måler. Det blev for kompliceret.
Det har været relativt enkelt at opsætte anlægget på taget. Da de gamle tegl var taget ned, var der god plads til at arbejde med at gennemgå og forstærke tagkonstruktionen og montere de særlige beslag, der bærer solpanelerne.
Beslagene er monteret på tømmeret og stikker ud gennem de nye tegl. Det betød en del tilskæring af tegl, men det var en overkommelig opgave i sammenhæng med taglægningen.
Panelerne er monteret på to østvendte tagflader, en sydvendt og en vestvendt, hvor solen falder mest optimalt i dagens løb.
Flere store solcelleanlæg
- 376 solpanler og 490 kvadratmeter er et af de største private anlæg, der her kommer op. Men store anlæg bliver nok mere almindelige nu, hvor nettomålerordningen også gælder store anlæg over seks kW, siger projektleder Jesper Nielsen, fra entreprenørfirmaet Adserballe & Knudsen og fortsætter:
- Når boligforeningerne kan afregne efter nettomålerforbrug, vil økonomien blive bedre, og dermed vil solcelleanlæg formentlig blive meget mere udbredt i den store størrelse.
Tagrenoveringen i sig selv har været en helt normal byggesag med 3.600 kvm tag
- Tagdækningen er en anden tegl end først beskrevet. Vi valgte en tegl med 50 års garanti, som giver en væsentlig større sikkerhed for tagets levetid, siger Jesper Nielsen.
Derudover har Adserballe & Knudsen, som er hovedentreprenør på tagrenoveringen, ud over selve tagrenoveringen udskiftet den gamle isolering i etageadskillelsen på 50 millimeter med 200 millimeter mineraluld, så den energimæssige tilstand bliver tidssvarende og indrettet nye pulterrum og tørrelofter.
Ejendommen er opført i 1937-38. Adserballe & Knudsen indledte arbejdet i september 2012 og afleverer her i maj 2013. Projektet er udført i tre etaper.
Den samlede renoverng har kostet 14,2 mio. kroner.