Fremtidens murer får eget speciale
Mureruddannelsen ændres, så den afsluttes med otte uger med et speciale - det kan også give flere praktikpladser
Det er Det Faglige Udvalg for Murerfaget, der står bag moderniseringen af uddannelsen, som har fået grønt lys fra Børne- og Undervisningsministeriet.
De fem mulige afsluttende specialer er renovering og restaurering, energi, fliser/gulv, tag samt den traditionelle murer med mest fokus på opmuring.
- Den ny uddannelse afspejler den verden, vi lever i med en større grad af specialisering, og den vil afspejle, hvorledes byggeriet og murerfaget påvirkes af konjunkturudsvingningerne. I øjeblikket er der mere brug for arbejdskraft til renoveringsarbejde end til nybyggeri, og den ny uddannelse tilpasses derfor praktikstedernes arbejdsopgaver og hverdag meget bedre, end det hidtil har været tilfældet, siger Jesper Juul Sørensen, uddannelseschef i Dansk Byggeri.
Fremtidssikring
Også murerne i 3F er glade for ændringerne.
- Vi ser det som en fremtidssikring af mureruddannelsen, fordi det bliver muligt hurtigt at skrue noget sammen, hvis der eksempelvis sker en ny teknologisk udvikling på et felt eller opstår nye behov. Specialiseringen i uddannelsen er samtidig en reaktion på netop den specialisering, der sker i branchen. Jeg er sikker på, at ændringerne kan blive et løft for murerfaget og garanti for, at vi fortsat har højtuddannet arbejdskraft i faget, siger Jacob Scavenius, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F og næstformand i murerfagets faglige udvalg.
Flere praktikpladser
De afsluttende specialer åbner samtidig døren for, at flere virksomheder får mulighed for at ansætte lærlinge. Der er tale om virksomheder, der hidtil har været udelukket, fordi de har været for specialiserede.
- Mange virksomheder har i dag svært ved at tilbyde praktikpladser, der lever op til den traditionelle mureruddannelses krav. Ændringerne vil derfor betyde flere praktikpladser, vurderer Jesper Juul Sørensen.
Den vurdering er 3F helt enig i.
Slut med flisemontøren
Med den ny uddannelse afskaffes samtidig den toårige uddannelse som flisemontør, en uddannelse, som der ikke har vist sig at være efterspørgsel efter.
- Nu uddannes alle til murere og får en fuld uddannelse, og de, der interesserer sig for eller arbejder med flisemuring, får fremover mulighed for at afslutte deres uddannelse med otte ugers speciale i flisemuring , siger Jacob Scavenius.
Den ændrede uddannelse betyder også, at den afsluttende svendeprøve bliver forskellig afhængig af, hvilket af de fem specialer, den enkelte lærling er tilmeldt.
Ændringerne vil træde i kraft for de lærlinge, der påbegynder uddannelsen efter sommerferien i år.