23948sdkhjf

Ingen bød på funktionskontrakt i byområde

Lyngby-Taarbæk Kommune modtog ingen tilbud på et stort vejudbud
Asfaltbranchen mener ikke, at en funktionskontrakt er egnet til byområder. Det blev slået fast endnu engang i mandags, hvor Lyngby-Taarbæk Kommune afholdt licitation over et funktionsudbud af asfaltbelægninger på 100 km veje samt stier og pladser. Ingen af de fem prækvalificerede virksomheder afgav nemlig bud.

De fem prækvalificerede virksomheder var NCC Roads, Colas Danmark, Pankas, Lemminkäinen og et konsortium bestående af Munck Asfalt og Munck Forsyningsledninger.

- Den kontraktform er uegnet til byområder. En 15-årig kontrakt, hvor vi skal leve op til nogle funktionskrav, gør, at hvis kommunen eller de værker, der står for kloak-, vand- eller elnettet, laver alt for mange ombygninger eller nyanlæg, så vil der ske relativt mange opgravninger, der påvirker og ødelægger hele funktionsaspektet, hvor du skal leve op til, at vejen har en speciel funktionsdygtighed, siger adm. direktør i Colas Danmark, Hans Oluf Krog.

Colas Danmark har stor erfaring med funktionskontrakter generelt og har også prøvet kræfter med byområder:

- Vi har omkring 2.500 km vej i funktionskontraktform, hvor langt det meste er på landet. Vi har også noget erfaring på byområdet og netop ud fra vores erfaringer, kan vi konkludere, at det ikke er anbefalelsesværdigt med funktionskontrakter i byområder, siger Hans Oluf Krog.

Som en lotteriseddel

Der er flere aspekter, der har spillet ind på Colas Danmarks beslutning om at trække sig fra at afgive bud.

Ud over problematikken omkring indekset fra Kommunernes Landsforening og byområdeaspektet havde kommunen fastsat en pris og et funktionskrav.

- Et af problemerne i Lyngby-Taarbæk Kommune var, at der var en defineret pris og et defineret funktionskrav - altså et krav til, hvilken kvalitet vejene skulle have, siger Hans Oluf Krog og fortsætter:

- Man kan ikke altid prissætte risici. Hvis risiciene ikke kan kvantificeres, fordi forholdene i udbuddet er uklare, kan de ikke prissættes. Så er det i stedet som en lotteriseddel.

Ifølge Hans Oluf Krog er kontrakter på to til fire år bedst i et område som Lyngby-Taarbæk Kommune.

- Man kan sagtens have et partneringskoncept i en kortere årrække, hvor man sammen finder frem til den bedste løsning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lyngby-Taarbæk Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095