Femern-entreprenører så på ler
Repræsentanter fra de ni prækvalificerede konsortier til Femerns store kontrakter har studeret ler og jordbundsforhold
De bydende entreprenører fik blandt andet en gennemgang af jordbundsforholdene i Femern Bælt og på land og fik mulighed for at mærke de enkelte jordlag og deres beskaffenhed.
Projektchef Jens Kammer fra Femern A/S oplyser, at bygherren de seneste fem år har kortlagt undergrunden og har et omfattende datamateriale, der stilles til rådighed for entreprenørerne.
- Vi mener imidlertid, at det er vigtigt at entreprenørerne ser forholdene ved selvsyn og får en slags hands-on-fornemmelse. Vi er interesserede i, at vi forstår hinanden bedst muligt, fordi vi tror på, at det vil give de bedste løsningsforslag og rigtige priser, siger han.
Entreprenørerne besigtigede jordbundsforholdene både på dansk og på tysk side. På Færgevej var der lavet en stor udgravning til formålet. Her kunne entreprenørerne studere og mærke, hvorledes moræneler og andre jordarter tager sig ud.
- Der er ikke tale om udfordringer, som entreprenørerne ikke vil kunne håndtere, men der er tale om jordarter, som nogle af entreprenørerne ikke har mødt før, siger Jens Kammer.
Forskellige udfordringer
På den danske side - både på land og et stykke ud i havet - består udfordringen i meget fast og hård moræneler.
- Det er normalt ikke noget problem, hvis man kan anvende almindelige hydrauliske maskiner, men det kan man ikke ved dybder på mere end 25 meter, som der bliver tale om ude på havet. Der er tale om et materiale, som også er glimrende til opfyld. Udfordringen består i dybden, siger Jens Kammer.
På den tyske side er der tale om plastisk ler, en meget fedtet lerart, der er let at forme - en lerart som vi blandt andet har ved Lillebælt. Her er udfordringen for entreprenørerne ifølge Jens Kammer, hvordan de vil håndtere det, så der ikke efterfølgende sker sætnings- eller hævningsskader på tunnelelementerne.
Vital fase af projektet
Formålet med den fire dage lange såkaldte pre-bid konference var at give de prækvalificerede entreprenører, der er udpeget til at byde på tunnelkontrakterne, den bedst mulige forståelse for det tekniske indhold og betingelserne i kontrakterne.
- Vi er midt i en vital fase af det store anlægsprojekt, hvor entreprenørerne er i fuld gang med at udarbejde deres bud på de store tunnelkontrakter. Fra vores side har vi en klar interesse i, at entreprenørerne får den bedst mulige viden og forståelse for projektet. Det er forudsætningen for, at vi kan få konkurrencedygtige og solide tilbud af den højeste kvalitet. Dermed kan både vi og entreprenørerne få mest værdi for pengene, siger teknisk direkør Steen Lykke.
Han tilføjer, at det er hans indtryk, at entreprenørerne forlader konferencen med et udbygget grundlag for at byde på arbejderne.
De fire store entrepriser er alle udbudt i dialogbaseret totalentreprise, hvor entreprenørerne i den første budrunde ikke skal sætte pris på opgaven men derimod alene skitsere, hvorledes de vil løse opgaven.
Virksomhederne i de ni entreprenørkonsortier kommer fra Danmark, Tyskland, Italien, Spanien, Holland, Belgien, Frankrig og Sydkorea.