23948sdkhjf

Med nye skoler som hyldevarer

Adm. direktør i Pension Danmark Torben Möger Pedersen giver den offentlige sektor en opsang for manglende vilje til fælles byggeløsninger
Køb ti skoler – betal for otte. Det er ikke et tilbud fra Lars Larsen og "Jysk", men en idé fra adm. direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen, der på den byggepolitiske konference i Dansk Arkitektur Center undrede sig over, at kvadratmeterprisen i et én-familiehus er cirka 30 procent lavere end kvadratmeterprisen for etagebyggeri:

- Det skyldes, at der på parcelhusområdet er lang tradition for typehusbyggeri og dermed standardisering, gentagelser og dermed de stordriftsfordele for kunderne, der er forbundet med at genbruge løsninger fra det ene byggeri til det andet, forklarer Torben Möger Pedersen over for Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Faste teams

Dertil kommer ifølge Torben Möger Pedersen, at de dygtige typehusfirmaer arbejder med faste teams, som har dyb specielkompetence til lige præcis at opføre de pågældende huse til gavn for forbrugerne.

Han henviste til, at der eksempelvis nu skal bygges supersygehuse over hele landet, og at man der burde have kunnet finde frem til et fælles – og dermed billigere - koncept i stedet for at hver region selv opfinder "den dybe tallerken". Det havde enten betydet besparelser, eller at man får mere for de samme penge.

Slå Jer sammen

- Kommunerne kan blandt andet effektivisere deres nybyggerier ved, at flere kommuner slår sig sammen om at bestille skoler. Kommuner bestiller en ny skole i gennemsnit hver sjette til ottende år, og hver gang starter de forfra. I stedet kunne der være et system, hvor virksomheder tilbyder "tre skoler fra hylden", der så med moduler kan tilpasses efter kommunens specifikke og geografiske behov. Den slags løsninger for skoler, garageanlæg og andre lignende bygningstyper, der bruges alle steder, kunne give bedre og billigere løsninger, end vi kender idag, sagde Torben Möger Pedersen videre.

Egen interesse

Nå det ikke sker, skyldes det ifølge PensionDanmarks direktør, at der er en lang tradition for, at de enkelte kommuner selv tager stilling til byggeprojekter.

Men han vurderer samtidig, at med det stigende budgetpres på kommunerne, vil de have en klar egeninteresse i at finde sammen om løsninger, der udnytter stordriftsfordele i tilrettelæggelse af både udbuds- og byggeprocesser.

Bedre sagsbehandling

Samtidig pegede Torben Möger Pedersen på, at også den kommunale byggesagsbehandling er et problem, hvis man skal øge effektiviteten i byggeriet:

- Der er nogle kommuner, hvor man ikke respekterer bygherrens projekt, selv om det er godkendt og inden for rammerne af lokalplanen. Kommunen blander sig i detaljer, som kommunen ikke skal blande sig i og gør det på den måde dyrere og vanskeligere for bygherren at opføre effektive byggerier, slutter Torben Möger Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11