Lovkrav om mærkning af stål møder modstand
De mindre stålvirksomheder er ikke glade for lovkravet om CE-mærkning efter ny standard
- De fleste mindre virksomheder ser lovkravet som en stor udfordring, nogle måske endda som en irriterende byrde fra myndighedernes side. Derfor har vi en vigtig informationsopgave, og vi har siden foråret 2013 afholdt mange orienteringsmøder rundt om i landet, både i foråret og efteråret, siger Niels Christian Nielsen, som er chefkonsulent i Metal- og Maskinindustrien, en del af Dansk Industri (DI).
Den nye standards formål er blandt andet at sikre sporbarhed gennem alle processer i byggeriet, for dermed at sikre, at kvaliteten er i orden.
Flere af de virksomheder, som er blevet certificeret, har ifølge Niels Christian Nielsen været positive over processen, selv om de var skeptiske til at begynde med.
- De medlemmer, vi har, som er blevet certificeret eller er ved at blive det, er dog nået til den erkendelse, at det her styrker deres virksomheder. Hvor de før primært var den praktiske håndværksmester, så har de nu formået at løfte sig lidt op i helikopterperspektiv og har fået mere fokus på processerne igennem virksomheden. De har formået at rense ud i nogle fejl, de faktisk ikke vidste, at de havde, de har fået optimeret deres processer gennem virksomheden og opnået en styrkelse af deres produkt, som følge af det her, fortæller Niels Christian Nielsen, som derudover påpeger, at virksomhederne desuden med standardiseringen faktisk får adgang til det store europæiske marked.
Øget konkurrence
I gårsdagens artikel sagde Niels Christian Nielsen såvel som Rambølls chefrådgiver Mogens G. Nielsen, at konsekvensen for virksomheder, som ikke er certificeret 1. juli, kan være, at de mister kunder.
Det bekræfter Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen.
- Jeg kan kun opfordre de danske virksomheder til at blive certificeret, så de fortsat kan være med. Hvis de ikke kan levere CE-mærkede produkter, så vil en konsekvens være, at vi i højere grad må kigge til udlandet og finde andre europæiske firmaer, som har certificeringen på plads, siger han.
Henrik Bang siger desuden, at en naturlig konsekvens af og formålet med den europæiske standardisering er, at man i højere grad end før kan kigge på tværs af landegrænser. Det kan give skærpet konkurrence, men samtidig også øge danske virksomheders mulighed for at eksportere.