Aabenraa planlægger fremtidens fjernvarme
I 2013 kan borgere i Aabenraa og Rødekro i Sønderjylland varme sig med hjælp fra et nyt, moderne fjernvarmeanlæg, som er ved at blive sluttestet
Den er under konstruktion og ved at blive beklædt med beskyttende plader. Det vidner om, at varme fra afbrænding af flis og hurtigvoksende energipil fra starten af 2013 vil sikre varme stuer til beboerne i Aabenraa, når Enstedværket bliver taget ud af drift.
Det er Tjæreborg Industri der står bag det omfattende byggeprojekt, og det er ingen tilfældighed. Siden 1960erne har det traditionsrige entreprenørselskab specialiseret sig i at bygge og vedligeholde fjernvarmeanlæg, der opfylder alle krav til klimavenlig varmeproduktion. Den store ekspertise kommer nu kunder hos Aabenraa-Rødekro Fjernvarme til gode.
- Vores byggerier er resultatet af en målrettet udvikling, hvor vi har specialiseret os særligt i både anlæg og nettet til fjernvarme. Den store erfaring medfører, at vi ved, hvordan alle faser og installationer skal indrettes bedst muligt, så alle slipper for hovsaløsninger, siger Carsten Holm Sørensen, der som afdelingsleder i Tjæreborg Industri har det overordnede ansvar for opførelsen af værket i Aabenraa.
Femte anlæg
Når anlægget står færdigt, kan de to fliskedler ved maksimal produktion levere 30 megawatt i timen.
Det kræver sin flis, når anlægget skal køre for fuld blæs, og en del af byggeriet er netop indrettet til at huse de godt 140 vognlæs flis og energipil, som en fuld produktion kræver.
Her vil anlægget brænde mellem 10 og 16 vognlæs af i døgnet. Når fjernvarmeanlægget i Aabenraa står færdigt, vil det være det femte af slagsen, Tjæreborg Industri har stået bag i de sidste to år. Det kræver godt overblik og stærkt samarbejde, når så store byggeprojekter skal færdiggøres inden for tidsrammen.
Velkendt samarbejde
De grå stålskabe strækker sig over 16 meter i den elektriske hovedbunker. Samarbejdet medvirker til, at den omfattende byggeproces kører på skinner.
Pro-Automatic står bag de elektriske tavler, som Schneider Electric leverer de fleste komponenter til, når Tjæreborg Industri går i krig med at sikre danskerne varme vinterstuer.
- Det er en stor fordel for os at bruge den samme tavlebygger og elektriske hovedleverandør til opførelsen af fjernvarmeanlæg. Projekterne ligner ofte hinanden, og derfor kan store dele af den tekniske løsning konfigureres til det enkelte projekt. Det sparer os simpelthen både tid og problemer, når vi har faste samarbejdspartnere som Pro-Automatic og Schneider Electric, og vi kan mærke, at et godt samarbejde giver en bedre løsning, siger maskinmester Lars Nygaard Winkler fra Tjæreborg Industri. Han har ansvaret for den elektriske del af entreprisen på fjernvarmeanlægget i Aabenraa.
Teknisk på toppen
Driftsikkerheden skal være i top, når fjernvarmeanlægget tages i brug, så den lokale befolkning kan regne med varmeproduktionen i de kolde måneder. Det stiller store krav til mandskab i både byggefase og drift, men det gælder i høj grad også teknikken, hvor de elektriske tavler er essentielle. Det er nødvendigt, at teknikken er i top, og her er Pro-Automatic den faste tavlebygger, når Tjæreborg Industri bygger fjernvarmeanlæg.
- Vi har udviklet tavlerne til Tjæreborgs anlæg gennem nogle år, og det har givet os en meget værdifuld erfaring, så vi ved, hvad Tjæreborg Industri har brug for. Det sparer os samtidig tid i byggefasen, at vi kender kravene til tavlerne. De ændrer sig selvfølgelig fra projekt til projekt, men der er ingen tvivl om, at der er stor gevinst at hente i tidligere at have lavet tavler til fjernvarmeanlæg. Her gælder det om, vi har et godt kendskab til komponenterne, og derfor holder vi fast i Schneider Electric, siger Jesper Hansen fra Pro-Automatic.
Sammen med de elektriske tavler, så har tre såkaldte Premium PLCer fra Schneider Electric en yderst central rolle, når varmeproduktionen skal sikres. Tjæreborg Industri har nemlig koblet en PLC på hver af de to store kedler på anlægget.
De kører separat, så produktionen ikke bliver ramt, hvis uheldet skulle være ude. Det giver en øget driftssikkerhed på værket i Egelund uden for Aabenraa, hvor den tredje PLC udgør hjertet i det centrale, tekniske system.
Til sammen styrer, regulerer og overvåger de tre PLCer hele processen på anlægget, der snart er klar til at levere varme til de vinterkolde, sønderjyske hjem.