23948sdkhjf

Krav til brandsikring står foran en fornyelse

Danske regler for brandsikring af eksempelvis lagerbygninger er så restriktive, at danske virksomheder foretrækker at lægge deres lagre syd for grænsen. Ministeren vil nu vurdere, om de danske regler er for restriktive
Fra flere sider har de danske krav til brandsikring af eksempelvis lagerbygninger været kritiseret for at være for restriktive.

Folketingsmedlem Eva Kjer Hansen (V) har direkte spurgt klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R), hvad han mener om de særregler om brandkrav til lagre og andet erhvervsbyggeri, der gør, at "det er mere rentabelt for danske virksomheder at opføre lagre i Tyskland og Sverige, hvor brandkravene er mindre, og at Danmark dermed risikerer at miste investeringer og arbejdspladser"

Ministeren erkender, at prisen på byggeri har stor betydning for, om danske og udenlandske virksomheder vil investere og udvide eksisterende produktion i Danmark:

- På den måde er reguleringen af byggeriet et vigtigt rammevilkår for dansk produktivitet og konkurrenceevne.

Samtidig peger han på, at de danske brandkrav er funktionskrav, og det betyder, at bygninger kan opfylde kravene på forskellig vis, så længe det kan dokumenteres, at funktionskravene er opfyldt.

Disse funktionskrav er udformet således, at det skal være sikkert at arbejde og opholde sig i danske bygninger.

- Regeringen udarbejder på nuværende tidspunkt en byggepolitisk strategi. Strategien skal formulere regeringens samlede politik for byggeområdet ved at adressere branchens udfordringer og ved at understøtte produktivitetsudviklingen i kraft af bedre, billigere og hurtigere byggeri. Regeringen vil som led i den kommende byggepolitiske strategi gennemgå reguleringen af byggeriet for at se på, om vi kan forenkle kravene til opførelse af byggeri. Konkret vil regeringen se på de erhvervsøkonomiske konsekvenser af byggereguleringen, herunder brandkravene, med henblik på at gennemføre regelforenklinger, der skal bidrage til billigere byggeri, oplyser Martin Lidegaard.

Balance

Han understreger dog, at det skal sikres, at der er balance mellem ekstraudgifter for bygherrerne og de samfundsmæssige hensyn, kravene skal tilgodese.

Blandt de regler, som Eva Kjer Hansen henviser til, er tekniske forskrifter for brandsikring af højlagre. De hører imidlertid under Forsvarsministeriet, da de er en del af Beredskabsloven, der definerer et højlager som "en brandsektion på mere end 600 kvadratmeter, hvor der oplagres brændbare produkter eller produkter i brændbar emballage med en stablingshøjde på mere end otte meter".

Beredskabsstyrelsen mener, at der i højlagre er større risiko for hurtig brandudvikling, længerevarende brandforløb og ofte vanskeligere indsatsforhold end ved andet industribyggeri, der alene er omfattet af byggelovgivningen.

Lempelser

Der blev i december 2012 udsendt en bekendtgørelse, hvor reglerne for højlagre indebar en række lempelser i forhold til tidligere regler.

Det skete ifølge Beredskabsstyrelsen i samarbejde med blandt andre Dansk Industri.

Det er Beredskabsstyrelsens opfattelse, at der med de nye regler om højlagre er fundet et godt sikkerhedsniveau, hvor der samtidig tages hensyn til erhvervsmæssige interesser.

Ministeren oplyser i øvrigt, at der ikke på brandområdet er en EU-regulering, der fastlægger et specifikt sikkerhedsniveau, da det er et nationalt anliggende:

- De danske brandkrav i bygningsreglementet, og de brandkrav, der er fastsat i medfør af beredskabslovgivningen, er således ikke et resultat af implementering af EUlovgivning, slutter Martin Lidegaard
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089