Her er ikke noget kaos i familien
Hans Jørgen Hygum har handlet med brugte entreprenørmaskiner i over 30 år nu er to døtre og en svigersøn sat i sving
- Sværere behøver det altså ikke at være. Og nu har jeg da levet af det i godt 30 år, konstaterer Hans Jørgen Hygum.
Nu arbejder han målbevidst på at gøre sig selv mere og mere overflødig. Det går også ganske fortrinligt. Chefen hos HJH Maskiner i Stubbæk ved Aabenraa er ikke længere ham, der har lagt initialer til firmanavnet. Hans Jørgen Hygum har overladt tøjlerne til datteren Mia Spanggaard Hygum. Bogholderiet tager hans anden datter, Rikke Spanggaard Hygum sig af sammen med fruen i huset, Gerda Spanggaard Hygum.
Fokus på Volvo
I HJH Maskiners organisationsdiagram er Hans Jørgen Hygum rykket fra den nu totalt kvindedominerede administration til salg, hvor han sidder ansigt til ansigt med svigersøn Finn Marott Bossen.
Men der er såmænd også rigeligt at se til. HJH Maskiner har altid været ensbetydende med brugte entreprenørmaskiner og med et helt særligt fokus på Volvo.
- Vi har landets bedste udvalg i brugte Volvo-maskiner. Mest gummihjulslæssere. Som regel har vi omkring 100 maskiner på lager, og der er løbende udskiftning af sortimentet, fortæller Hans Jørgen Hygum.
- Vi sælger løbende ganske mange store entreprenørmaskiner. Volvo er vores speciale, og vi har gode kontakter rundt omkring, så vi altid kan skaffe både konkrete maskiner og reservedele. Krisen er vi sluppet heldigt igennem. Det kan vi takke vore kunder for. Vi har en bred og alsidig kundekreds, og generelt er maskinkunderne også sluppet godt igennem kriseårene, siger Hans Jørgen Hygum.
Køber efter beskrivelse
- 80 procent af de maskiner, vi køber og efterfølgende sælger igen, er fra kontakter, vi har haft i mange år. Godt 30 år i branchen giver et bredt net. Når kunder køber maskiner hos os, er det ikke altid, de har set maskinen, før vi har en handel. Ofte sker det ud fra vores beskrivelse af maskinen. Vi får vore maskiner fra faktisk hele Europa, og der er altid tale om nyere, brugte maskiner, der ikke kræver den store klargøring, fortæller Hans Jørgen Hygum.
Det var i 1982, Hans Jørgen Hygum etablerede firmaet HJH Maskiner. Forinden havde han været ansat som maskinsælger i et firma, som imidlertid måtte dreje nøglen rundt.
- Så var det jo, at jeg brugte opskriften med at finde en, der ville sælge en maskine og derefter finde en, der ville købe den. Det er jo den grundlæggende visdom i at handle med maskiner, konstaterer Hans Jørgen Hygum med et grin.
Fremtiden på julebordet
Det er manden på naboskrivebordet så i fuld gang med at lære. Svigersøn Finn Marott Bossen har en fortid med aktiehandel i København, hvor han boede sammen med Rikke Hygum i en halv snes år. Da familien var samlet i julen 2007, kom der andet på bordet end julemad. Nemlig planerne for, at både Mia og Rikke og Finn skulle træde ind i familiefirmaet.
- Det havde ligget i luften i mange år, at jeg skulle overtage firmaet med tiden, fortæller Mia Hygum, som er solidt funderet til maskinhandel over grænserne. Hun har tidligere opholdt sig i Bordeaux i Frankrig, hvor hun læste både engelsk og fransk. Søster Rikke har foruden i København også boet fem år i London.
Og ganske ofte er der brug for sprogkundskaberne. Henvendelser om maskiner kommer både i form af e-mail og på telefonen, såvel fra Danmark som rundt om i udlandet.
- Mange ser på vores hjemmeside, at vi har en maskine, de kan være interesseret i. Det er da hændt mere end én gang, at der pludselig en aften står en udlænding ude på pladsen og gerne vil se på en maskine. Så finder vi naturligvis ud af det, selv om det måske er lidt over lukketid, siger Hans Jørgen Hygum.
Hestekræfter afløser
Foruden familiens fem medlemmer, har HJH Maskiner også to værkstedsfolk på lønningslisten. De tager sig udelukkende af klargøring, når der kommer nye brugte maskiner ind. Når der efterfølgende skal foretages reparationer ude hos kunder, betjener firmaet sig af en fast stab af servicefolk, der er lavet aftaler med.
De mange brølende hestekræfter i de store entreprenørmaskiner har i øvrigt afløst andre hestekræfter på ejendommen i Stubbæk. Tidligere drev familien Hygum også et hestestutteri med op til et halvt hundrede heste.
- Det tog for meget tid, så vi droppede stutteriet i 2008. Vi har stadig heste, men slet ikke i det omfang, vi havde tidligere. Nu er det nogle få gode dressurheste, og både jeg og Rikke rider da en tur hver morgen, siger Mia Hygum.