Sikkerheden halter fortsat på Energitårnet
Megabyggepladsen i Roskilde har nu rundet 50 reaktioner fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet aflagde i sidste uge nyt uanmeldt besøg på byggepladsen, hvor der opføres nyt affaldsforbrændingsanlæg til 1,3 mia. kroner. Det afstedkom i alt otte strakspåbud, heraf det ene til bygherren Kara/Noveren for at ajourføre planen for sikkerhed og sundhed for at sikre de gående på byggepladsen og få afskærmet støvende aktivitet. De andre var strakspåbud til to danske og fem udenlandske entreprenører for alvorlige brud på arbejdsmiljølovgivningen.
- Det er en stor arbejdsplads med meget komplekse forhold og mange entreprenører, og det er vores indtryk, at der er problemer i hele værdikæden, lige fra bygherrens koordinering af sikkerhedsarbejde til de enkelte underentreprenører, siger tilsynschef Hasse Mortensen, efter det seneste tilsynsbesøg.
Arbejdstilsynet har været på gentagne besøg, siden byggepladsen blev etableret for omkring halvandet år siden. Det har nu i alt givet anledning til 50 reaktioner fra Arbejdstilsynet i form af forbud, strakspåbud og påbud. De alvorligste forhold har været nedstyrtningsfare fra stor højde, manglende udsugning i forbindelse med svejsearbejde og alvorlig påvirkning af støv.
- De mange reaktioner er kommet over en lang periode og er et udtryk for, at det som nævnt er en kompleks byggeplads med skiftende entreprenører. Der er mange potentielle risici men bygherren har ikke gjort nok for at sikre, at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger Hasse Mortensen.
En udfordring
Kara/Noverens direktør Thorkil Jørgensen erkender, at den store byggeplads er en udfordring.
- Med op mod 50 forskellige leverandører og entreprenører er det en udfordring at få alle til at gøre selv de mindste ting. Når vi har opdaget, at udfordringen er større end først antaget, har vi imidlertid skærpet indsatsen, og det vil vi gøre igen efter det seneste påbud. Vi vil intensivere den koordinerende indsats og vi vil skærpe tonen over for virksomhederne og deres ansatte, såvel når det gælder forhold med fare for umiddelbar sikkerhed og længere varende sundhedspåvirkning, siger Thorkil Jørgensen.
Tager ikke ansvar
De lokale fagforeninger i Roskilde mener ikke, at bygherren tager tilstrækkeligt ansvar for arbejdsmiljøet på byggepladsen. De har derfor aftalt møde med Kara/Noverens ledelse i dag mandag.
- Formålet er for det første at få bygherren til at indse, at der er noget galt og dernæst blive bevidst om sit ansvar og så gøre noget ved det. Problemet er, at Kara/Noveren mener, at man gør hvad man kan, men det gør de ikke. De gør hvad de har lyst til, og det er ikke nok på denne store komplicerede arbejdsplads med mange udenlandske firmaer, siger Martin Holmberg Nielsen, faglig sekretær i Metal Roskilde.