23948sdkhjf

Bedre redskaber til kontrol med udenlandske firmaer

Skærpelse af RUT-registrering giver fordele for både myndigheder og fagforeninger
Der skal skabes bedre muligheder for myndighederne til at kontrollere, om udenlandske virksomheder, der udstationerer arbejdskraft til Danmark, er reelle virksomheder - og samtidig skal det gøres lettere for fagbevægelsen at finde virksomhederne og sikre overenskomstdækning.

Det er baggrunden for ændringer i bestemmelserne omkring RUT-regsitret, der netop er fremlagt som forslag til ændring af udstationeringsloven.

RUT-stramningerne er en følge af den aftale, som regeringen og Enhedslisten indgik i forbindeles med finansloven for 2013.

De væsentligste ændringer er, at det udenlandske firma i forbindelse med registrering også skal anmelde det hjemlige momsnummer, at fristen for anmeldelse reduceres fra otte til tre dage, at der bliver øget adgang til oplysningerne i RUT samt at Arbejdstilsynet får mulighed for at udstede administrative bøder for manglende RUT-registrering.

Bedre arbejdsredskab

Byggefagforeningerne benytter RUT som redskab i det daglige arbejde med overenskomstdækning af den udenlandske arbejdskraft, men der har ikke være fuld tilfredshed med de informationer, der kan hentes i registret.

- Derfor er der tale om klare forbedringer. Vi får et bedre arbejdsredskab, siger Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F og med ansvar for overenskomsterne med udenlandske virksomheder.

Han glæder sig især over, at man fremover vil få oplysninger om de enkelte byggepladser og perioden for arbejdsforholdet, når en virksomhed udstationerer til flere byggepladser over en periode,

Derimod efterlyser han, at fagforeningerne kan trække oplysninger om, hvor mange medarbejdere, virksomhederne har på de enkelte pladser.

- Det ville være med til at give et mere fyldestgørende billede af omfanget af udstationeringen, siger han.

Hurtige afgørelser

I Arbejdstilsynet glæder man sig over muligheden for at kunne opkræve administrative bøder i sager med manglende RUT-registrering.

Kontorchef Eva Jensen fra Arbejdstilsynet oplyser, at tilsynet har gode erfaringer med administrative bødeforlæg, når det handler om arbejdsmiljøovertrædelser.

- Både Arbejdstilsynet og virksomheden har fordel af at få mellemværendet overstået, når der foreligger en sag med en klar og åbenlys overtrædelse, og vi har en forventning om, at det samme vil være tilfældet i sager med manglende RUT-registrering. Vi håber at få hurtighed ind i RUT-sagerne med de nye muligheder, siger Eva Jensen.

Hun understreger, at den administrative bøde kræver, at virksomheden erkender. Sker det ikke, sendes sagen til politiet.

Arbejdstilsynet har ikke mulighed for eksempelvis at standse arbejdet ved manglende RUT-registrering.

En normalbøde for manglende RUT-registrering er på 10.000 kroner.

De skærpede regler skal træde i kraft 1. juli i år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.392