23948sdkhjf

Hul i klagemuren

Det er lykkedes Licitationen at sparke hul i den mur, Klagenævnet for Udbud forsøgte at opretholde omkring forsinkelse af offentliggørelse af kendelser i op til tre dage efter en kendelse er afsagt.

Når Licitationen har rejst sagen, har det grundlæggende været et spørgsmål om at kræve åbenhed i forhold til, hvad der foregår i det offentlige system og borgernes/virksomhedernes mulighed for rettidigt indblik. Gennem årene har der været masser af eksempler på, at det politiske system og virksomheder har “gemt på" belastende oplysninger, der burde frem i offentlighedens søgelys, til en “passende lejlighed". Disse oplysninger er så “rent tilfældigt" udsendt på en dag, hvor andre og større begivenheder skygger pressens bevågenhed, og hvor der er en chance for, at ingen får øje på dem.

Når Klagenævnet for Udbud bevidst har forsinket ofentliggørelsen af kendelser i klagesager, til de berørte parter har haft oplysningerne i tre dage, åbner det for, at parterne før medierne kan nå selv at sætte dagsordenen og manipulere med offentligheden gennem såkaldt “damage control", vel at mærke uden at de samme medier har en chance for at verificere oplysningerne

Skal et demokratisk samfund fungere, stiller det krav om, at specielt magthaverne er omgærdet af den mest mulige åbenhed, så det er muligt for borgerne at følge med i beslutningsprocessen. Netop på det punkt er der store problemer med den nye offentlighedslov, der snart vedtages i Folketinget. Her får politikerne i magtens inderste cirkler - ministerkontorerne - mulighed for at skjule oplysninger på en række områder, der har offentlighedens interesse og som tidligere har givet anledning til kritik i medierne.

Set i det lys kan Licitationens “sejr" i forhold til åbenhed om Klagenævnets kendelser på overfladen synes ubetydelig, men det vil være forkert at undervurdere betydningen af, at “magtsystemet" hele tiden sættes under pres, når man forsøger at tlibageholde oplysninger, det være sig over en kortere eller længere tidshorisont, til gavn for systemet selv eller virksomheder, der har overtrådt systemets egne spilleregler.

Licitationen vil naturligvis også i fremtiden optræde i rollen som byggesektorens vagthund, og det vil nok være en kende naivt hvis man tror, at det var sidste gang, behovet opstod....
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074