23948sdkhjf

Udstillingsvindue for det gode håndværk

Masser af inspiration til at finde den rigtige erhvervsuddannelse ved årets DM i Skills
Hvis de mange tusinde afgangselever fra folkeskoler over hele landet ikke kan finde inspiration til den helt rigtige fremtid ved at besøge DM i Skills i Aarhus, så er de godt nok kræsne.

Der er i bogstaveligste forstand lidt for enhver smag – også til det rigtige valg af uddannelse.

DM i Skills afvikles fra torsdag til lørdag i imponerende rammer i og omkring NRGi Park og Arena, det lidt ældre læsere måske kan huske som Aarhus Stadion.

Godt 260 lærlinge konkurrerer om at blive landets bedste håndværker i 31 forskellige fag. Derudover viser unge fra otte andre fag deres kunnen og fag i demonstrationsfag, hvor der ganske vist ikke er et danmarksmesterskab på spil, men hvor det er lige så vigtigt at vise omverdenen og ikke mindst de unge deres fag og det gode håndværk.

Næse og ører som guide

Mesterskaberne er spredt over et stort område i haller og ikke mindst i opvarmede telte, og det er noget af en tour de force at komme rundt til det hele.

Der er gode guider over, hvor de mange fag konkurrerer, men man kan også lade sine ører, øjne og næse lede på vej gennem oplevelserne.

Anlægsstruktørernes og brolæggernes fugtige grus kan måske ikke klare en umiddelbar konkurrence med duften af medister og flæsk hos kokkene eller marcipan og chokolade hos bagerne.

Svejseflammerne fra tagdækkerne blander sig med gulvlæggernes lim, og murernes mørtel blander sig med det friske duft af træ fra de mange fag, der arbejder i træ. Overalt er der aktivitet. Fælles for det hele er et engagement, der nærmest lyser ud af deltagerne.

Tilskuerne bliver holdt på afstand af Skills-deltagerne med snore, men tilskuere er tæt på, og det kræver en særlig koncentration at kunne abstrahere fra tilråb og spørgsmål.

Derfor er konkurrencen ikke bare en konkurrence om at være bedst til sit fag – det er i høj grad også en konkurrence om at kunne planlægge og holde virakken ude.

De mange folkeskoleelever har masser af muligheder for at prøve et fag, eller de kan teste deres viden i de utallige konkurrencer, som mange organisationer og uddannelsesinstitutioner afvikler. Der er såmænd også mulighed for at blive en ganske uofficiel dansk mester i "lyn og søm", hvor der skal bankes syvtommersøm i tykke planker.

Konkurrencerne fortsætter til lørdag middag, hvorefter dommerrne skal votere. Lørdag eftermiddag kender vi de nye danmarksmestre.

Prins Joachim overrækker præmierne til mestrene.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172