23948sdkhjf

Mange seniorer mister retten til dagpenge

Mange ældre langtidsledige mister dagpengene - en del har ret til seniorjob
Efterlønsreformen skal holde folk længere på arbejdsmarkedet. Dagpengereformen ser ud til at gøre det modsatte.

En meget høj andel af de langtidsledige, der nu mister deres dagpenge, er personer over 55 år, der har ret til et seniorjob frem til de er berettiget til at gå på efterløn.

En opgørelse, som 3F’s a-kasse har foretaget viser, at godt hver fjerde af de 3.170 3F-medlemmer, der har mistet retten til dagpenge i årets syv første uger, er i aldersgruppen 55-59 år. Det er samtidig i den gruppe, man skal finde de personer, der har ret til et seniorjob. Det kræver blandt andet, at man har ret til efterløn inden for de kommende fem år.

I alt 810 3F’ere i aldersgruppen 55-59 år er røget ud af dagpengesystemet i januar og februar.

Også i El-fagets A-kasse oplever man, at mange ældre mister deres dagpenge. Flere end halvdelen af elektrikerne, der de første to måneder i år fortabte retten til dagpenge, er over 50 år. En del er gået på folkepension, efterløn eller er kommet i seniorjob,

- Men en del har jo ikke de rettigheder, og dem kæmper vi for, siger Jørgen Have Poulsen, forretningsfører i El-fagets Arbejdsløshedskasse.

Mange mister dagpenge

I alt har knap 10.000 personer har mistet deres dagpenge i årets første to måneder som følge af dagpengereformer.

Heraf er omkring 550 håndværkere og bygningsarbejdere, der har været medlem af Byggefagenes A-kasse, El-fagets A-kasse og 3FA. Dertil kommer håndværkere i tværfaglige arbejdsløshedskasser.

Brug for varig løsning

Verner Sand Kirk, direktør i arbejdsløshedskassernes brancheorganisation AK-Samvirke, vurderer, at antallet af ledige, der månedligt vil miste dagpengene frem mod juli, efterhånden vil falde.

Han mener imidlertid, at tallet bliver større end de 17-23.000, som Beskæftigelsesministeriet senest vurderede ville miste dagpengene i første halvår 2013.

- Lige nu ser vi effekterne af den meget hårde indfasning regeringen og forligspartierne bag dagpengereformen har valgt. Efterhånden som vi kommer længere hen på året, vil antallet af ledige, der mister dagpengene, heldigvis falde. Men i det første halve år af 2013 vil vi stadig lande på mere end de 23.000, som regeringen nu har opjusteret deres skøn til.

- Lige nu bliver de ledige, der mister dagpengene, reddet af uddannelsesydelsen, men den mulighed forsvinder til juli. Herefter vil mindst 1.500 ledige miste dagpengene hver måned. Så problemet fortsætter uanset hvad. Derfor er der ikke brug for flere akutløsninger, men derimod en varig løsning på et varigt problem, siger Verner Sand Kirk med direkte appel til politikerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172