23948sdkhjf

Nyt redskab i kampen mod social dumping

Arbejdstilsynet kan udstede administrative RUT-bøder - men udenlandske virksomheder omgår reglerne
Arbejdstilsynet får fra i dag 1. juli et nyt redskab i kampen for at hindre social dumping. Tilsynet får mulighed for at udstede administrative bøder i sager, når de tilsynsførende møder udstationerende udenlandske virksomheder, som ikke er anmeldt til det lovpligtige RUT-register. Hidtil har alle sager skulle en tur forbi politiet.

Normalbøden er på 10.000 kroner.

- Udenlandske virksomheder er ofte i Danmark i korte perioder, og når en virksomhed først har forladt landet, er det vanskeligere at håndhæve eventuelle lovovertrædelser. De administrative bøder ved RUT-overtrædelser er med til at sikre, at vi kan reagere hurtigt og effektivt overfor udenlandske tjenesteydere, der er kortvarigt i landet, siger Eva Jensen, kontorchef i Arbejdstilsynet.

Ingen mirakelkur

Eva Jensen advarer dog mod at tro, at de administrative bøder er en mirakelkur.

- Vi tror, at mange sager kan afgøres hurtigt, når der kan springes et sagsled over, men hvis en virksomhed vil forsinke processen, så kan den det ved ikke at acceptere bøden. Så bliver der tale om en tiltaleindstilling til politiet og i sidste ende en domstolsafgørelse, oplyser Eva Jensen.

I praksis vil muligheden for administrative bøder blive håndtere på den måde, at de tilsynsførende tager sagerne med hjem til drøftelse med Arbejdstilsynets jurister, og hvis sagerne er ukomplicerede og uden tvivl om bevisets stilling, så sendes et bødeforelæg til den udenlandske virksomhed med en kort betalingsfrist.

Vælger dansk CVR

Mens Arbejdstilsynet har fået et nyt redskab i indsatsen mod social dumping, så har mange udenlandske byggefirmaer allerede fundet en vej helt uden om RUT-registret. De får et dansk CVR-nummer og er dermed ikke længere at betragte som udenlandsk firma og skal ikke længere anmeldes i RUT.

- Det er korrekt, at vi møder virksomheder som i ét og alt er udenlandske og har udenlandske arbejdstagere, men som har dansk CVR og dermed ikke har pligt til at lade sig registrere i RUT. Vi formoder, at der er virksomheder, der vælger den trafik for at undgå den kontrol, der følger med at være synlig i RUT, og det har vi informeret beskæftigelsesministeren om, siger Eva Jensen. Fagforeningerne har flere gange fortalt om eksempler på østfirmaer, der optræder i dansk forklædning. Heller ikke arbejdsgiverne er overaskede.

- Vi opfordrede allerede for et halvt år siden myndighederne til at lave ekstra kontrol, når de støder på firmaer, der ikke står i RUT-registret, for erfaringerne viser, at det netop er dem, den er gal med, siger Erik Møbius, der er direktør i Dansk Håndværk.

Han mener, at myndighederne nemt kunne gribe bedre ind, for det er trods alt begrænset, hvor mange nye virksomheder, der hvert år registreres inden for byggebranchen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126