23948sdkhjf

Minister siger nej til OPP-kompentencecenter

Et kompetencecenter for OPP, som pensionsselskabernes rapport anbefaler, bliver ikke en realitet
Regeringen har ingen planer om at etablere et kompetencecenter, som kan være med til at professionalisere den offentlige bygherrerolle i forbindelse med Offentlig-Private Partnerskaber - såkaldte OPP-projekter. Det oplyser finansminister Bjarne Corydon (S) på baggrund af anbefalingen i OPP-rapporten, som pensionsselskaberne PKA, PFA, Sampension, ATP og PensionDanmark står bag.

- Vi har ingen konkrete planer om at lave et nyt kompetencecenter, men vi har naturligvis noteret os denne anbefaling, forklarer han.

I rapporten anbefaler Anders Eldrup og Peter Schütze, at staten opretter et nyt kompetencecenter for offentlige bygge- og anlægsprojekter. Centrets opgaver kan bestå i at udvikle retningslinjer og politikker for gennemførelse af offentlige OPP-projekter, yde rådgivning til offentlige instanser og indsamle erfaringer om OPP fra de danske projekter.

Fælles opsamling

Kommunernes Landsforening (KL) har tidligere over for Licitationen - Byggeriets Dagblad udtrykt sig positivt om et sådant kompetencecenter, og i Dansk Byggeri hilser man også idéen velkommen.

- Det ville være ganske fornuftigt at sørge for, at de erfaringer, der indsamles, bliver samlet og formidlet sådan, at de kan genbruges rigtigt. Der er ingen tvivl om, at hvis OPP skal komme til at virke ude i kommunerne, så skal der være et fælles sted med en opsamling af do’s and don’t’s. Ellers vil jeg vove den påstand, at mange kommunalbestyrelser ikke vil turde at give sig i kast med OPP, så derfor mener vi, at idéen er god, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

I forbindelse med nej’et til et nyt center, påpeger Bjarne Corydon, at regeringen allerede har gjort meget.

- Regeringen har allerede styrket indsatsen for samarbejdet mellem det offentlige og det private ved at nedsætte Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, i stedet for det der tidligere hed Udbudsrådet. Med rådet sikrer vi en effektiv erfaringsopsamling og vidensdeling, sger han og fortsætter:

- Rådet kommer også med forslag til, hvordan vi kan reducere barrierne og understøtte myndighededernes arbejde med at skabe konkurrence og samarbejde med det private om blandt andet offentlige anlægs- og byggeprojekter.

Ikke særskilt fokus

Torben Liborius har kun positive ting at sige om Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, men påpeger:

- Det at henvise hele OPP-kompetenceopsamlingen til rådet er som at lægge et gøgeæg i reden, fordi rådet skal mange andre ting end netop OPP.

At rådet har et meget bredere fokus bekræfter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen som er sekretariat for rådet.

- Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har ikke noget særskilt fokus på OPP. Rådet har et bredere fokus, men det kan selvfølgelig ikke afvises, at rådet på et tidspunkt vil kigge på OPP-dagsordenen, men det ligger ikke lige for i kommissoriet, siger kontorchef Line Nørbæk fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Line Nørbæk påpeger dog, at regeringen har gjort meget inden for OPP-området.

- OPP-dagsordenen er forankret i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvor vi jo blandt andet har lavet forskellige initiativer som blandt andet standardmodeller for OPP, evaluering af de eksisterende projekter og et kontaktpunkt, hvor myndigheder og tilbudsgivere kan henvende sig. Men et egentligt kompetencecenter, som efterlyses i den rapport, som pensionssektoren har bestilt, eksisterer ikke, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094