Yderområder med stort potentiale
Ny undersøgelse stiller skarpt på landets yderområder
Udviklingen har blandt andet ført til en stor vandring fra land til by og givet udfordringer for de danske yderområder både socialt og økonomisk. Nye strukturer og ændrede levemønstre fordrer, at der tages fat på uudnyttede muligheder og potentialer.
Nu sætter en ny undersøgelse, Agenda Y, fra Realdanias kampagne Stedet Tæller fokus på nogle af de kvaliteter, som findes i yderområderne.
Agenda Y peger på nogle af de unikke kvaliteter, der findes i yderområderne. Undersøgelsen fremhæver samtidigt en række ressourcer, der kan udvikles og bruges som grundlag for at skabe bedre livskvalitet for både beboere og turister.
- Agenda Y viser, at yderområderne rummer et skatkammer af kvaliteter og nye muligheder, som er værd at satse på. Kvaliteter, der har det til fælles, at de er knyttet til et specifikt sted, og som har potentiale til at være udgangspunkt for at skabe en positiv udvikling, siger Hans Peter Svendler, der er direktør i Realdania.
Kysterne foretrækkes
Når danskerne skal pege på yderområdernes særlige kvaliteter, er det ikke mindst nærheden til uberørt natur og havet, som scorer højt.
Fire ud af fem danskere fremhæver i Agenda Y-undersøgelsen yderområdernes naturskønne områder som en væsentlig kvalitet, og nærheden til naturen er en mere afgørende faktor end afstanden til arbejde for dem, der flytter til et yderområde.
Agenda Y slår desuden fast, at danskerne forbinder yderområderne med fællesskab og lokalt engagement.
60 procent af de danskere, der enten bor i eller drømmer om at flytte til et yderområde, mener, at lokale sammenslutninger og fællesskaber har særligt gode kår her.
Analysen peger ligeledes på, at der er et uudnyttet potentiale i at bruge det stærke lokale engagement i en positiv fortælling om yderområderne og støtte op om små, lokale, selvgroede initiativer, som skaber lokal udvikling.
Særlig kvalitet
Over halvdelen af de adspurgte 56 procent - peger på unikke bymiljøer som en særlig kvalitet ved yderområderne, mens 54 procent fremhæver yderområdernes historiske bygninger.
Og ikke mindst mener en tredjedel af danskerne, at der bør investeres i fornyelse og forskønnelse af udvalgte landsbyer, kystbyer og havne.
Agenda Y er en del af kampagnen Stedet Tæller, der frem til 2016 sætter fokus på at udvikle yderområdernes stedbundne potentialer.