SMVer har brug for lederrådgivning
Mange virksomhedsledere er så overbebyrdet af opgaver, at det bremser firmaernes udvikling og overlevelsesevne. Det kan ændres med fagligt input, mener forsker
De kører på stresskanten, og det er ikke sundt for hverken lederen eller virksomheden, mener forsker, som anbefaler, at de pressede chefer lærer at lede mere effektivt og blandt andet bliver bedre til at uddelegere opgaver til de rette.
Leder med overskud
Hvis en virksomhed skal kunne udvikle sig og skabe vækst, er der brug for en leder, der har overskud til at tænke fremadrettet og strategisk. Men ofte er ledere i de travle små og mellemstore virksomheder konstant optaget af driften og dagligdagen. Men det kan ændres, så man både kan lede en virksomhed med en stigende omsætning, og have overskud til tænke på virksomhedens fremtid, siger forsker inden for iværksætteri og virksomhedsvækst, Martin Senderovitz, der er adjunkt på Institut for Ledelse og Virksomhedsstrategi på Syddansk Universitet.
Martin Senderovitz har beskæftiget sig med emnet i flere år og har også udført et stort forskningsprojekt en ph.d - der handler om ledelse og vækst i blandt andet de små og mellemstore virksomheder.
Meget initiativ
Han oplever virksomhedslederne som meget initiativrige personer. De har pionérånden og vil gerne klare sig selv. De har fået en god idé, har skaffet et CVR-nummer og går i gang. Og det går derudad. Virksomheden vokser. Men lige pludselig opstår der problemer med ineffektivitet, der dræner virksomheden for energi og bremser væksten.
Typisk er årsagen, at ledelsen ikke fungerer ordentligt, mener Martin Senderovitz.
- Mange ejerledere er ofte involveret i rigtig meget - nogle gange alt - i en virksomheds drift. Det medfører, at de skal sætte sig ind i og tage stilling til rigtig mange emner. Der opstår et flaskehalsproblem, og de har slet ikke tid til at tænke fremad. Det kræver tid. Men de har populært sagt ikke tid nok til at finde tid. Men det er nødvendigt at gøre noget, siger han.
Konkret vejledning
På dette tidspunkt er det en rigtig god idé at få noget hjælp. Og her kan lederkurser og et projekt som Vækst via Ledelse være en god ide. Vækst via Ledelse er et EU- og statsstøttet udviklingsprogram, der i løbet af relativt kort tid kan hjælpe en presset leder til at få mere styr på drift og fremtidsplaner for et firma.
- Vækst via Ledelse er et godt tilbud, da lederne skal evaluere sig selv og bliver evalueret. Og den rådgivning, de får, er meget konkret, individuel og personlig. Det gør den brugbar, og den kan være med til at forandre lederen, så han eller hun bliver bedre til at prioritere og uddelegere ansvar, siger Martin Senderovitz.
Han er overbevist om, at de fleste ledere selv er klar over, hvornår det er tid til at lære noget nyt i rollen som leder.
- De ved godt, hvornår de har brug for at være mere effektive. Så de skal nok komme af sted. Og det er vigtigt, at en leder af en virksomhed hiver stikket ud og kan reflektere over sin måde at lede på. Det er en nødvendig investering, som ender med at være en god forretning, siger Martin Senderovitz fra Syddansk Universitet.