Danskere satser stort i Kroatien
Rockwool satser stort på Balkan med en investering i omstridt fabrik til 600 mio. kr. Tirsdag kunne man fejre den endelige produktionstilladelse. Hvis det står til virksomheden fortsætter festen helt ind Kroatiens EU-medlemsskab
Der var lagt op til en længe ventet fest, hvor Rockwool og de kroatiske myndigheder kunne fejre den officielle indvielse - eller rettere den endelige produktionstilladelse - til fabrikken i Kroatien, der udgør den største enkeltstående, udenlandske investering i landet til dato. Og som har været genstand for omfattende lokale protester.
- For en måneds tid siden fik vi den endelig produktionstilladelse. At vi ikke har haft den før nu, betød blandt andet, at der blev lagt dæmper på nyudvikling og nye investeringer, siger Eelco van Heel, adm. direktør i Rockwool.
Han glæder sig over, at den teknologi og knowhow, der er blevet lagt i projektet, kan være med til at skubbe til et forhåbentlig endnu mere investeringsvenligt klima i Kroatien, der 1. juli 2013 bliver medlem af EU.
Nu kan vi udvikle os
Ifølge Rockwool er Kroatien på vej til at blive et nogenlunde forretningsmæssigt civiliseret land, selv om udenlandske virksomheder fortsat må slås med bureaukrati og korruption.
Det fremgik imidlertid af den tale, arbejdsminister Ivan Vrdoljak holdt ved arrangementet, at der i fremtiden vil blive slået hårdt ned på de bureaukrater, der modarbejder et erhvervsvenligt klima:
- De vil blive fjernet, sagde han.
Fejl på begge sider
- Dette stempel giver luft til at blive mere innovative, som vi er gode til, siger Eelco van Heel, der medgiver, at placeringen af fabrikken kunne have været mere velvalgt:
- At den ligger i en dal betyder, at røgen fra skorstenen af og til bliver liggende i dalen. Det betyder ikke noget miljømæssigt, men det ser jo lidt truende ud, når man ikke ved, hvad det er. Så der har været mange forløb, noget selvforskyldt, men også en del, vi ikke har kunnet gøre noget ved. Det er vi heldigvis ude over nu, men lektien er, at vi skal starte mindst to år før vi stikker spaden i jorden. Det handler om at få kontakter og infrastuktur i orden, siger Eelco van Heel.
Og det har vist sig, at det virker, som for eksempel i USA og i Indien. Og næste gang formentlig Tyrkiet.
Rockwool-fabrikken producerer lige nu til eksport, der udgør 90 procent. Men på sigt vil også disse produkter gøre gavn i den store plan om at energirenovere 11.000 kroatiske offentlige bygninger.