AMU-kursister skal have hjælp
Enhedslisten vil have finansministeren til at sikre, at lockouten ikke sender de ramte AMU-kursister bagest i køen
- For mange gælder, at de har arbejdsgivererklæringer om, at der er et job til dem, når de har bestået og gennemført relevant uddannelse, ofte på certifikatområdet. derfor er det en ulykkelig situation, lyder det blandt andet fra Torben Pedersen, direktør på AMU Vest i Esbjerg, hvor omkring 450 kursister hver uge rammes af konflikten.
Situationen er den samme på alle AMU-skoler.
For mange kursister betyder aflysningen af deres kurser, at de risikerer at skulle vente flere måneder på en ny mulighed for at få de nødvendige kvalifikationer.
Det har fået Enhedslistens gruppeformand Per Clausen til at spørge finansminister Bjarne Corydon (S), om han vil sikre, at kursisterne får deres kursus umiddelbart efter konfliktens ophør.
- Det er finansministeren, der har ansvar for lockouten, og derfor er det også rimeligt, at finansministeren sikrer, at lockouten ikke betyder, at en masser mennesker ikke får den uddannelse, som giver dem adgang til arbejdsmarkedet. Finansministeren skal ikke blande sig i den enkelte skoles planlægning, men han kunne for eksempel sikre midler, så man hurtigt kan få afviklet den kursuspukkel, som opstår som følge af konflikten, siger han.
Stop lockout nu
Helst ser Per Clausen, at finansministeren trækker statens lockout af de statsansatte lærere tilbage og indleder forhandlinger med deres fagforbund.
- Det er ikke acceptabelt, at finansministeren tager AMU-kursister, sosu-assistenter og 10.000 andre elever som gidsler i denne konflikt, siger han.
Det er op til det enkelte AMU-center at afgøre, hvordan man efterfølgende vil klare situationen for de allerede tusindvis af kursister, der har fået deres undervisning aflyst.
På AMU Fyn har man besluttet, at man vil give førsteret til de aflyste kurser. Det vil sige, at de aflyste kurser afvikles så hurtigt som det er muligt efter lockouten.
- Ellers risikerer vi, at nogle kursister nærmest kommer på venteliste to gange, og det finder vi ikke rimeligt, siger forstander Ove Dalby.
Derimod har AMU Vest valgt, at man efter lockouten vil gå ud fra den allerede foretagne planlægning. Det betyder, at de aflyste kurser kommer bagest i køen.
Krav om kompensation
Per Clausen vil samtidig have finansministeren til at garantere, at AMU-centrene får kompensation for de tab, de lider som følge af den manglende deltagerbetaling.
- Det er skolernes livsgrundlag, der fjernes. AMU-skolerne er i forvejen økonomisk pressede. Staten fører en faglig kamp, som ikke koster staten noget, men derimod påfører AMU-centrene alvorlige omkostninger og truer deres eksistens. Derfor bør finansministeren garantere skolerne, at de bliver kompenseret, mener han.
Brancheorganisationen Danske Erhvervsskoler har på vegne af AMU-centrene rettet henvendelse til Børne- og Undervisningsministeriet netop for at sikre økonomisk kompensation for de mistede indtægter.
Konstitueret direktør i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Susanne Clausen oplyser til Licitationen, at AMU-centre, der rammes hårdt økonomisk af lockouten, har mulighed for at få nødlån eller et nødtilskud. AMU-centrene skal selv henvende sig, hvorefter der foretages vurdering fra sag til sag.