23948sdkhjf

Flere kommer til skade

Flere ulykker og mere fravær som følge af ulykker i 2011 siger DA-statistik - men det er ikke nødvendigvis hele sandheden
Flere bygge- og anlægsarbejdere kom til skade på arbejdet i 2011 end året før. Samtidig er fraværet som følge af en arbejdsulykke i branchen steget ganske markant.

Det fremgår af Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) statistik over arbejdsulykker i 2011, hvor man har opgjort den såkaldte ulykkesfrekvens, der måler antallet af arbejdsulykker pr. en mio. præsterede arbejdstimer.

Mens ulykkesfrekvensen for arbejdsmarkedet som helhed er faldet svagt fra 2010 til 2011, er ulykkesfrekvensen steget for bygge og anlæg. Ikke mindst hvad angår de timelønnede er der sket en voldsom stigning fra 33 til 38 ulykker pr. en mio. arbejdstimer.

På baggrund af statistikken er der samtidig noget der tyder på, at ulykkerne er blevet alvorligere, idet fraværet som følge af ulykker er steget med knap en time til 3,4 timer pr. en mio. arbejdstimer. Alene for timelønnede er tallet fem timer.

Frivillige indberetninger

Statistikken er baseret på frivillige indberetninger fra i alt 375 virksomheder, der tilsammen beskæftiger cirka 90.000 fuldtidsansatte personer, hvoraf de cirka 52.000 er arbejdere.

Statistikkens dækning inden for bygge- og anlægsvirksomheder er udbygget betydeligt inden for de senere år med nær ved 100 nye deltagende virksomheder - overvejende virksomheder, der branchemæssigt hører hjemme inden for stillads- og nedbrydningsvirksomhed.

Netop statistikkens basis af frivillighed og enkelte delbranchers overrepræsentation gør, at byggeriets organisationer ikke vil drage for skråsikre konklusioner om en udvikling med flere ulykker i hele bygge- og anlægsbranchen.

- Der er tale om et godt værktøj for de virksomheder, som deltager i statistikken, fordi der sker en direkte kobling til det præsterede antal timer, men man skal passe på med at konkludere, at udviklingen er gældende for hele branchen. Stillads og nedbrydning fylder meget i DA-statistikken, fordi man her har valgt at bruge dette værktøj, men de fylder jo mindre i bygge og anlæg som sådan, så jeg vil stadig tillade mig at håbe, at der ikke er sket flere arbejdsulykker i branchen, ligesom jeg har en forventning om fald i antallet af alvorlige ulykker, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Kan være store forskelle

Også Lars Vedsmand, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet, advarer imod at bruge DA’s statistik til at tegne en udvikling for branchen som helhed.

- Vi har tidligere set store forskelle mellem DA’s ulykkesfrekvens og Arbejdstilsynets tilsvarende incidensopgørelse. Selv om der er kommet flere bygge- og anlægsvirksomheder med i DA’s statistik, så er den fortsat snæver idet det er to specialbrancher og iøvrigt nogle af de store aktører, der normalt har nogenlunde styr på arbejdsmiljøet, der bidrager til statistikken. Derfor kan billedet være fortegnet. På den anden side passer DA’s tal meget godt med mine antagelser af, at der er sket flere ulykker i branchen. Det kan skyldes krisen, hvor medarbejdere tager flere chancer og ikke siger fra, og hvor tempoet måske er skruet op, siger Lars Vedsmand.

Han undrer sig i øvrigt over, at Arbejdstilsynet fortsat ikke har offentliggjort sin statistik vedrørende anmeldte arbejdsulykker i 2011.

Licitationen har spurgt Arbejdstilsynet, om man kan genkende den udvikling med flere ulykker i bygge og anlæg, som DA beskriver. Arbejdstilsynet oplyser, at tilsynet endnu ikke har færdiggjort sit statistikgrundlag for 2011 og derfor ikke vil kommentere på DA’s statistik.

Arbejdstilsynet forventer at have sin årsopgørelse klar i august.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089