Politiet henlægger oftere sager
Cirka 40 procent af sagerne om ulovlig arbejdskraft ender med at blive henlagt
Det viser et svar fra justitsminister Morten Bødskov (S) til Finn Sørensen fra Enhedslisten, der havde bedt ministeren vurdere årsagerne til, at så mange sager ender med påtalefrafald og henlæggelse. Ifølge justitsministerener er der i perioden 2004-2011 - årene hvor østarbejderne har haft fri adgang til det danske arbejdsmarked - blev indgivet i alt 2.565 anmeldelser om overtrædelse af udlændingeloven.
Ingen forklaring
I den periode har anklagemyndigheden i 614 tilfælde opgivet påtale, og i 419 tilfælde er sagerne blevet henlagt.
Det betyder altså, at omkring 40 procent af sagerne ikke retsforfølges, og det er ifølge ministeren ikke muligt af politiets sagsstyringssystem at finde ud af, hvilke konkrete omstændigheder der i de enkelte sager har været udslagsgivende for sagens afgørelse.
Intet skøn
Finn Sørensen siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at det "slet ikke er tilfredsstillende, at det ikke er muligt at få en forklaring på at sagerne er henlagt".
- Justitsministeren afviser at bruge ressourcer på at få foretaget en manuel opgørelse af årsagerne til de mange sager, der ikke bringes videre i retssystemet. Vi kan heller ikke i det mindste bare få et skøn. Vi skal ifølge finanslovsaftalen med regeringen have mere fokus på social dumping, og vi må derfor sikre os, at politiet er lige så fokuseret på problemerne, som det er tilfældet med Arbejdstilsynet, der har styrket det opsøgende arbejde. Vi kunne i øvrigt spare politiet for ressourcer, hvis Arbejdstilsynet fik mulighed for administrativt at idømme bøder ved overtrædelser af eksempelvis reglerne om tilmelding til RUT-registret, ligesom Arbejdstilsynet burde kunne standse arbejdet i virksomheder, hvor der arbejdes illegalt. Vi skal have standset de slyngler, der forsøger at undgå at bidrage til fællesskabet, siger Finn Sørensen.