Organisationer kræver energiselskaber i snor
Energiselskaber skal forpligtes til at åbne markedet for energibesparelser, skriver tre organisationer til klimaministeren
Sådan lyder appellen fra tre af byggeriets organisationer til klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R).
Baggrunden er en aftale, som landets energiselskaber og Energistyrelsen i øjeblikket er ved at lægge sidste hånd på. Der er imidlertid brug for langt mere åbenhed og mere konkurrenceudsættelse, end der lægges op til, mener de tre organisationer.
Det er Tekniq, Dansk Byggeri og Håndværksrådet, der opfordrer ministeren til at stramme skruen over for energiselskaberne. Det sker på baggrund af et møde, organisationerne forleden havde med Energistyrelsen, hvor der blev orienteret om udkastet til aftalen.
- Vi har ikke set aftalen eller aftaleudkastet, men på baggrund af orienteringen mener vi, at der lægges op til et alt for lukket system. Forbrugerne betaler, og det i sig selv burde betyde langt mere åbenhed, end der lægges op til, siger Christian Jarby, teknisk chef i Tekniq.
Problematisk særstilling
Efter det oplyste lægges der op til, at energiselskaberne kan opkræve op til halvanden mia. kroner hos forbrugerne til initiativer, der skal betyde besparelser i virksomheder og andre forbrugeres energiforbrug.
- Energiselskaberne skal forpligtes til at åbne markedet og sikre, at samarbejdet sker på en ligeværdig måde. Vi mener, at man kan levere energibesparelser mere effektivt, hvis flere aktører kommer ind over. En af måderne at markedsføre energibesparelserne på er gennem tilskudsordninger fra energiselskaberne til forbrugerne, når der investeres i energibesparelser, siger Christian Jarby.
De tre organisationer kalder det problematisk, at energiselskaberne har og fortsat vil få en særstilling på markedet. De konkurrenceretlige og konkurrencemæssige problemer, der eksisterer i dag, er der fortsat ikke taget stilling til i aftalen.
Mere åbenhed
Organisationerne påpeger i deres fælles brev til ministeren også, at markedet for energibesparelser på nuværende tidspunkt er særdeles ugennemsigtigt. Eksempelvis forhandler en række selskaber fra sag til sag, hvad de vil købe en energibesparelse til og på hvilke vilkår.
- Vi vil anbefale, at der stilles krav til, at selskaberne offentliggør deres tilskud og øvrige tilbud og betingelser på deres hjemmesider og helst på en fælles hjemmeside. Det er vores opfattelse, at åbenhed om vilkår for køb af energibesparelser med mere er en forudsætning for, at andre aktører reelt kan inddrages på en tilfredsstillende måde, og at energibesparelserne nås mest omkostningseffektivt, skriver de tre organisationer.
De mener samtidig, at der er behov for, at energiselskaberne prioriterer energibesparelser i bygninger og foreslår, at der udvikles en række standardløsninger, der gør det nemt at identificere og gennemføre energibesparelser i bygninger.